Loading Events
  • This event has passed.

SNG Maribor gostuje u ZKM-u s predstavom ‘Sablazan u dolini Šentflorijanskoj’

28 listopad, 2015Predstava ‘Sablazan u dolini Šentflorijanskoj’ Ivana Cankara, u režiji Janusza Kice, i izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Maribor gostuje u srijedu, 28. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih.

'Sablazan u dolini Šentflorijanskoj'
‘Sablazan u dolini Šentflorijanskoj’

Nitko od slovenskih umjetnika i društvenih mislilaca nije znao tako uvjerljivo prikazati mračne i demonske karakteristike arhetipa slovenstva kao Ivan Cankar. Stalno prisutan arhetip sluge posljednjih se dvadeset godina preobražava u gospodara, pri čemu gospodar zadržava sve karakterne osobine i obrasce ponašanja sluge. Sitničarenje, prepredenost, licemjerje, a prije svega pohlepnost i besramno profitiranje na račun drugih danas se automatski uspostavljaju kao prevladavajuće pozitivne društvene vrijednosti.

 

Neopterećen slovenskim kazališnim i općenito nacionalnim društveno-političkim sjećanjem, redatelj Janusz Kica u Cankarevoj „Sablazni u dolini šentflorijanskoj“ vidi zanimljivu umjetničku studiju o specifičnom psihosocijalnom ustroju rigidne i mentalno primitivne društvene zajednice koja nije samo slovenski fenomen nego pojava moguća bilo gdje te postavlja pitanje o postojanosti umjetnosti u takvim okolnostima.

 

Glume Benjamin Krnetić, Nika Rozman, Peter Boštjančič, Ksenija Mišič, Kristijan Ostanek i drugi.

Details

Date:
28 listopad, 2015
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

ZKM
Zagreb, Hrvatska + Google Map