Loading Events
  • This event has passed.

‘Street Fighting Man’ Tariq Ali otvara novu sezonu Filozofskog teatra u HNK-u Zagreb

30 listopad, 2016Nakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali u nedjelju 30. listopada u 20,00 sati otvara ovogodišnju sezonu Filozofskog teatra, u HNK Zagreb.

Tariq Ali
Tariq Ali

Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekomomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.

 

Poznat je po oštrim i kritičkim javnim stavovima te političkom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a. O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme “Street Fighting Man” i “Power to the People”.

 

Objavio je više od tridesetak knjiga, poput „Sukob fundamentalizama“,„Bankar za sve sezone“, „Bush u Babilonu“, „Obamin sindrom“ i „Ekstremni centar“, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea „Južno od granice“ te autor drame “Nove pustolovine Don Kihota”, koja je početkom 2016. izvedena u HNK u Zagrebu režiji Paola Tišljarića.

 

Urednik i domaćin Filozofskog teatra Srećko Horvat ugostit će Tariqa Alija 30. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. U sklopu razgovora bit će izvedena i skraćena verzija predstave „Nove pustolovine Don Kihota“ u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

 

Cijena ulaznica je 50-70 kn.

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map