Loading Events
  • This event has passed.

‘Street Fighting Man’ Tariq Ali otvara novu sezonu Filozofskog teatra u HNK-u Zagreb

30 listopad, 2016Nakon što je prošle sezone otkazao gostovanje zbog moždanog udara koji ga je zadesio u Pakistanu, slavni britansko-pakistanski intelektualac Tariq Ali u nedjelju 30. listopada u 20,00 sati otvara ovogodišnju sezonu Filozofskog teatra, u HNK Zagreb.

Tariq Ali
Tariq Ali

Rođen je u pakistanskom gradu Lahore, koji je u to vrijeme bio pod britanskom upravom u sastavu Indije, a zbog svojih opozicijskih stavova prema pakistanskoj diktaturu 60-ih godina pronalazi stalni egzil u Velikoj Britaniji. Studirao je političke znanosti, filozofiju i ekomomiju na Sveučilištu u Oxfordu, a 1960-ih godina važio je za ikonu studentskih protesta diljem svijeta.

 

Poznat je po oštrim i kritičkim javnim stavovima te političkom aktivizmu, primjerice oko grčke krize i vojnih intervencija SAD-a. O njegovom utjecaju govori i podatak da su mu Mick Jagger i John Lennon, inspirirani njegovom neumornom borbom za bolji svijet, posvetili pjesme “Street Fighting Man” i “Power to the People”.

 

Objavio je više od tridesetak knjiga, poput „Sukob fundamentalizama“,„Bankar za sve sezone“, „Bush u Babilonu“, „Obamin sindrom“ i „Ekstremni centar“, koautor je scenarija za dokumentarac Olivera Stonea „Južno od granice“ te autor drame “Nove pustolovine Don Kihota”, koja je početkom 2016. izvedena u HNK u Zagrebu režiji Paola Tišljarića.

 

Urednik i domaćin Filozofskog teatra Srećko Horvat ugostit će Tariqa Alija 30. listopada u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. U sklopu razgovora bit će izvedena i skraćena verzija predstave „Nove pustolovine Don Kihota“ u kojoj autor propituje što bi se dogodilo kada bi Cervantesovi junaci Don Quijote i Sancho Panza ukoračili u 21. stoljeće i suočili se, recimo, s financijskim fanatizmom ili izbjegličkom krizom.

 

Cijena ulaznica je 50-70 kn.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map