Loading Events
  • This event has passed.

‘Strip-tease’ Matka Vladanovića u Booksi

25 rujan, 2012Strip-tease Matka Vladanovića je nova serija tribina koja ove jeseni kreće u Booksi i posvećena je stripu u svim njegovima oblicima i etapama razvoja.

'Žuti dječak' Richarda F. Outcaulta - jedan od prvih strip-junaka i prvi veliki 'brand' američkog novinskog stripa

Prvo strip-tease druženje na rasporedu je u utorak 25. rujna u 19 sati u Booksi i nosi naziv ‘Od špilje do Hearsta i Pulitzera’, a tema su počeci stripa u Hrvatskoj i svijetu. Gost Matka Vladanovića, urednika i voditelja tribine, je Rudi Aljinović, novinar, strip scenarist i publicist kojeg ljubitelji stripa zovu živućom enciklopedijom ovog medija.

Uz brojne izvrsne i raritetne ilustracije samih početaka stripa, posjetitelji tribine saznat će kako se strip razvijao od špiljskih crteža, preko stupa cara Trajana, tapiserije iz Bayeuxa i radova švicarskog slikara Rodolphea Töpffera, pa sve do „konačnog“ i „definitivnog“ rođenja stripa u novinama Randolpha Hearsta i Josepha Pulitzera. Kad se radi o domaćem stripu, Rudi Aljinović objasnit će tko se i kako bavio ovim medijem prije Andrije Maurovića.

Od špilje do Hearsta i Pulitzera

Stigmatiziran kao šund-literatura, kao puki eskapizam namijenjen djeci, strip se tijekom godina prometnuo u jedan od najzanimljivijih medija suvremene umjetnosti okrenute odraslima. No, jesu li se stvari doista kretale tim pravcem? Na prvoj tribini o stripu u Booksi istražit će se sami počeci ovog medija i to počeci početaka. Od špiljskih crteža, preko stupa cara Trajana, tapiserije iz Bayeuxa i radova švicarskog slikara Rodolphea Töpffera, pa sve do „konačnog“ i „definitivnog“ rođenja stripa u novinama Randolpha Hearsta i Josepha Pulitzera.

Malobrojni znaju da je baš strip-junak direktno odgovoran za termin ‘žuta štampa’, kao i da je stripa u Hrvatskoj bilo i prije Maurovića. O ovim i mnogim drugim strip temama, uz stručnu pomoć Rudija Aljinovića i uz obilje izvrsnih i raritetnih ilustracija govorit će se na prvoj u nizu tribina posvećenih stripu.

Rudi Aljinović je novinar i publicist, rođen 1936. u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Autor je feljtonskih i magazinskih priloga u nizu listova i revija (300 čuda, Otkrića, Vjesnik u srijedu, Globus – Vjesnikova revija, Arena, Vikend, revija Fokus, Večernji list, Jutarnji list, hrvatsko izdanje National Geographica i dr.). Surađivao je u Plavom vjesniku i Modroj lasti.

Napisao je tridesetak scenarija za stripove Maurovića, Bekera, Dovnikovića, Delača, Svirčića, Bednjanca, Radilovića, Srezovića, Lordanića, Bešlića, te za nekoliko foto-stripova. Brojnim napisima o stripu pridonio je popularizaciji i afirmaciji medija kao značajnog segmenta popularne kulture. Priredio je prvu izložbu stripa u nas („Crtači Plavog vjesnika“, Zgreb, 1961.), te više predavanja o stripu. Autor je nekoliko filmskih portreta autora stripa (Radilović, Bednjanec, Reisinger) u TV programu za djecu. Opširnim informativno-analitičkim predgovorima popratio je više albumskih izdanja stripova hrvatskih autora starije generacije. Jedan je od osnivača Udruge prijatelja stripa STRIPFORUM, Zagreb.

Details

Date:
25 rujan, 2012
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Booksa
Zagreb, + Google Map