Loading Events
  • This event has passed.

Strip u Primijenjenoj – izložba hrvatskih autora stripa

28 studeni, 2013U izložbenom salonu ‘Izidor Kršnjavi’, u četvrtak, 28. studenog u 19. sati, otvara se izložba hrvatskih strip autora, bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i autora iz Novog kvadrata.

Strip u Primijenjenoj - izložba hrvatskih autora stripa

SUP okuplja velikane hrvatskog stripa i svjetski priznate autore, koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas, kao i mlade generacije strip crtača čije vrijeme tek dolazi. Na izložbi će  biti prikazani radovi autora koji su nastali u vrijeme njihova školovanja u Primijenjenoj,  radovi objavljeni u ŠPU listu, u tada popularnim tiskovinama od Plavog vjesnika, Poleta,  Patka, Starta, ali i recentni radovi strip autora objavljivani od strane domaćih  (Strip revija Večernjeg lista, Stripforum i dr.) do svjetski poznatih strip izdavača (Marvel Comics,  Delcourt i dr.).

Jedan od osnivača kultne strip grupe Novi kvadrat, danas svjetski poznati ilustrator i dizajner – Mirko Ilić – potvrdio je svoj dolazak iz  New Yorka u Zagreb, na otvorenje izložbe na kojoj je zastupljen kao jedan od autora stripa. Ovom prigodom ponovo će se sresti neki od članova Novog kvadrata, a jedan od njih je i naš ponajbolji strip crtač, Igor Kordej, koji je nedavno primio najviše francusko odlikovanje za kulturu – Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu.

1976.  formira se  kultna strip grupa Novi kvadrat čija su jezgra bili upravo bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić,  te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret. Tako će na izložbi će biti zastupljeni radovi iz vremena Novog kvadrata kao i kasniji radovi pojedinih autora, danas istaknutih hrvatskih strip crtača, a jedan od njih je i Milan Trenc koji 1981. g. stupa na strip scenu.  Među izložbenim radovima biti će i klasici hrvatskog stripa autora Julia Radilovića Julesa i Željka Lordanića Lorda. Od autora, pripadnika mlađe generacije stripa, bit će izloženi stripovi Danijela Žeželja, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Štefa Bartolića, Edvina Biukovića, Sebastijana Čamagajevca, zatim Tihomira Tikulina, Dinka Kumanovića, Daria Kukića, Igora Hofbauera, do najmlađih autora – Sare Divjak, Ivane Pipal, Maxima Šimića. Među ostalim radovima bivših učenika zastupljeni su i stripovi: Stanka Bešlića, Tomislava Beštaka, Vjekoslava Ivezića, Željke Jordan, Marija Jurjevića, Igora Lepčina, Matije Pisačića, Ivana Šivaka, Daniela Šuljića, Tomislava Tomića.

Projekt-izložbu ‘Strip u Primijenjenoj’ organizira i provodi UBU-Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Neformalnim savezom Organizam, ususret 131. rođendanu Škole.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Venue

Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
Zagreb, Hrvatska + Google Map