Loading Events
  • This event has passed.

Strummerville daje podršku otkrivanja spomenika Joeu Strummeru u Zagrebu

27 rujan, 2013Strummerville ili službeno Joe Strummer Fundacija za novu glazbu uputila je poruku podrške otkrivanju spomenika ovom rock velikanu i Subkulturnom Centru koji se danas otvara u središtu Zagreba.

The Joe Strummer Foundation for New Music

The Joe Strummer Foundation for New Music neprofitna je organizacija koja promovira razvitak nove glazbe i izvođača na način da im pomaže da se probiju, potpišu diskografski ugovor i nađu management. Utemeljena je u znak sjećanja na Joea Strummera ubrzo nakon njegove smrti 2002. godine, a vode je njegova udovica Lucinda, kćeri Jazz i Lola Mellor te poznati britanski glazbenik Damien Hirst. Organizacija prati i objavljuje sve akcije vezane uz Strummerov lik i djelo, pa je tako u svibnju Joe dobio trg u Granadi u Španjolskoj.

Ipak, inicijativa poput zagrebačke neće se pronaći nigdje u svijetu. Dvorište Subkulturnog Centra u ulici Pavla Hatza danas od 21 sat nosit će neslužbeno ime Trg Joea Strummera, a krasit će ga kip u prirodnoj veličini, iznimno autorsko djelo akademskog kipara Marina Marinića. Uz otkrivanje spomenika otvorit će se i novi klub naziva Klub. u kojem će nastupiti tri benda koja se zvukom naslanjaju na punk rock nasljeđe: Discohernia, Rektalni front i Radio Clash.

Time će od petka, 27. rujna, Zagreb će postati bogatiji za još jedan klub u kojem će mjesta biti za različite glazbene žanrove i izvođače, od rock’n’roll, punk i indie bendova do elektronike, DJ-a i live actova. S kapacitetom od 200-250 ljudi, mogućnosti dva odvojena floora, radnim vremenom do 4 ujutro i djeljenjem dvorišta s Beertijom Klub. ima najbolje predispozicije postati novi glazbeni epicenter Zagreba.

U Klub. se ulazi iz dvorišta Subkulturnog Centra koje će od petka neslužbeno nositi ime velikog Joea Strummera, lidera grupe The Clash, čiji će kip u prirodnoj veličini biti otkriven u petak. Kip koji će dominirati trgom djelo je akademskog kipara Marina Marinića, a plan projekta je postavljanje još umjetničkih izložaka tematski vezanih uz povijest rocka.

Sukladno “novoj lokaciji” čast da prvi nastupe u Klub.-u pripala je trima bendovima čiji zvuk je neraskidivo vezan sa Strummerovom ostavštinom: Radio Clash, Rektalni front (koje predvodi kipar Marin Marinić) i Discohernia, disco/punk/noise mašina Nedeljka Mikca, dizajnera i arhitekta Klub.-a. Najsretniji gosti moći će pritom osvojiti i netom objavljenu kompilaciju “Hits Back” grupe Clash u izdanju Menarta.

Uz navedena tri benda u Klub.-u će biti i punk rock slušaonica, a za indie/rock/punk program u Beertiji pobrinut će se DJ ekipa iz Kultivatora. Ulaz u SKC, na otkrivanje spomenika, koncerte u Klub.-u i Beertiji i cjelonoćnu zabavu je besplatan.