Loading Events
  • This event has passed.

‘Subotica Express’ u Močvari

22 studeni, 2015Već dobro poznati bučni i veseli vlak je ponovo u pogonu u opasnoj namjeri da spoji dva odlična grada – Suboticu i Zagreb. U ovoj, sada već trećoj sezoni Subotica Expressa, na uzbudljiv put kreću dvije raznolike družine. Zagrebačka stanica je u Močvari 22. studenog. 

Subotica Express
Subotica Express

7. studenog za Suboticu su se iz Zagreba odvezli elektro-punkeri Baden-Baden, maštovita šarmantna kantautorica Ivana Picek, poster-majstori po imenu This Town Needs Posters, a sa sobom nose film “Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji” Dalibor Barića i Tomislava Babića.

 

22. studenog iz Subotice u Zagreb stiže bend Neuroleptic Trio, audio-video projekt Bitef smrti, književnik Borislav Stanić i strip autor Dr. Gnoj. Sa sobom nose film “Cveće zla” Sabolč Tolnaia i predstavljaju izložbu Subotički nesvrstani strip: vukodlaci sa severa. Kao lokalna podrška nastupit će zagrebački bend Fjodor i DJ Ivan Krželj (Muzikfantastique).

 

Borislav Stanić (1983). Objavio knjigu pjesama Rupe (Matica srpska, 2012). Radovi su mu zastupljeni u književnim časopisima, zbornicima i internet portalima ex-Yu prostora. Bavi se aproprijacijom tekstova. Najnovije radove iz text-kuhinje možete pratiti na blogu (de)montaža atrakcija.

 

Subotički nesvrstani strip: vukodlaci sa severa – Rad na terenu, insajderske informacije, fus-note, interne aluzije, nečitljive veze. Pitanje da li postoji subotička scena ili ne. Utvrđivanje genealogije. Ozbiljan rad kao pokušaj rasplitanja složenog narativa koji ima svoje likove, njihove odnose, svoju kronologiju i pejzaže, koji liče ili ne na ostale predjele stripa. O njemu su progovorili poznavaoci unutrašnjih prilika, lokalni eksperti i nezaustavljive tračare. Izložba o subotičkom stripu istražuje lokalne arhivske i suvremene strip fenomene. Razotkrivanjem subotičkog stripa ukazuje se na kontinuitete i utjecaje, senzibilitete i sporedne podvodne tokove svieta nesvrstanog stripa. Subotička scena se proučava u širem kontekstu alternativnog stripa u Vojvodini, ali očigledno predstavlja autohtonu, endemsku neobjašnjivu sortu. Miroslav Lazendić/Greed Graphics, Septic, Damir Rijović Originalov, Dr Fuzz su samo neke od rijetkih vrsta ovog habitata koje će biti predstavljene na izložbi ovih specifičnih, ne i slučajnih, subotičkih mikronarativnih prilika.

 

Dr. Gnoj (Greed Graphics, Subotica) je subotički strip autor Miroslav Lazendić, čiji se stil može okarakterizirati kao post-apokaliptični vizualni homage jednoj civilizaciji koja polako tone zatrpana vlastitim smećem i pohlepom. Dr Gnoj prisutan je na domaćoj strip sceni od sredine 90-ih, kada je počela raditi i subotička strip formacija Entropija. Njegov stil karakteriziraju intenzivan ritam i jaki kontrasti, na potezu od art bruta do svedene ulične umjetnosti. Ilustracije Dr Gnoja obrađuju uglavnom socijalno angažirane teme i ukazuju na ključne točke kolektivne nekorektnosti suvremenog potrošačkog društva. Objavljivao je radove u Striperu, Patagoniji, Stripburgeru, Kartonu, Symposionu, kao i u vlastitom periodičnom izdanju Kick in the Brain. Osim stripa, bavi se i street artom i sitoštamparskom produkcijom, pa će posjetioci print shopa imati priliku da na licu mjesta na vlastitim majicama dobiju printove s grafičkim rješenjima Dr Gnoja.

 

“Cveće zla” – Film je crna komedija koja se bavi privatizacijom u Jugoistočnoj Europi. Samoživi, bogati, kapriciozni industrijalac (Nikolaj) obećava svojoj ženi Diznilend na tlu bivše tvornice kemijskih proizvoda. Uz pomoć ministra privrede on kupuje propalu tvornicu za 1 euro. Bivši radnici, sada štrajkači, prisiljeni su igrati ponižavajuće uloge Diznijevih likova…

 

Bitef smrti je audio-video projekt subotičkih autora Predraga Vitnera aka Dr Fuzz (pamtimo ga i kao karizmatičnog frontmena legendarne subotičke grupe Ludolf Neum i njegov paranormalni džuboks) i Petra Mitrića nastao u periodu od 2013. do 2015. godine. Kompletan audio materijal je proizvod dugogodišnjeg komponiranja/sviranja, prikupljanja, ljepljenja, sastavljanja i moduliranja raznih zvučnih zapisa s analognih nosača zvuka Dr Fuzz-a u periodu od sredine 80-ih do danas. U suradnji s Petrom Mitrićem sastavljen je video zapis uz koji zajedno nastupaju uživo pod nazivom Bitef smrti koristeći analogne instrumente, magnetofonske trake, radio aparate i modulatore zvuka.

 

Neuroleptic trio je bend iz Subotice formiran 2007. godine od strane muzičara koji su svoje dugogodišnje iskustvo stekli u bendovima poput: Sherbet Underground, Panix, Gyass, Earth While Sky Band, Wroom, surađujući s autorima poput Lajka Feliksa, Olaha Vincea, Silarda i Mezeija radeći muziku za kazališta, performanse i kratke filmove.

 

Fjodor je zagrebački psihodelični trio rodom iz Gajnica. Bend se mijenjao tijekom godina, no Ivan Beuc – gitara, Aljoša Reljić – bubnjevi i Mirko Golubić – bass ne odustaju u svom naumu da razrokaju svaki klub u gradu Zagrebu i zato će nam se pridužiti u našem dugogodišnjem projektu Subotica express i pokazat će nam kako se psihodelija izvodi na zagrebački način. Svirali su po mnogim europskim i balkanskim turnejama i tako su se našli i rame uz rame sa Zechs Marquiseom, Dukatalonom, Beograd Noiz društvom, Oresund Space Collectiveom i mnogim drugim srodnim bendovima. Na pitanje koji su im budući planovi, uvijek odgovaraju da su im jedini planovi svirati što više i bolje mogu!

Details

Date:
22 studeni, 2015
Time:
20:30 - 23:55
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , , , ,