Loading Events
  • This event has passed.

Svjetski kongres saksofonista dolazi u Zagreb

10 srpanj, 2018Svjetski kongres saksofonista dolazi u Zagreb, 10. do 14. srpnja i dovodi tisuću tristo sudionika koji će punih pet dana imati priliku predstaviti se kao solisti, u sastavu grupe, ansambla ili orkestra, a predviđen je i cijeli niz predavanja, radionica, razmjena mišljenja i iskustava među kolegama, a posebno će se predstaviti i nova autorska djela skladana za saksofon. Svjetski kongres saksofonista okupirat će zagrebačke dvorane, trgove i ulice.

  • 8
    Shares
Svjetski kongres saksofonista po prvi put u Zagrebu

Prvi Svjetski kongres saksofona održan je pred gotovo pedeset godina, 1969. godine u Chicagu, održava se svake tri godine, a do sada su njegovi domaćini bili Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su zadovoljile uvjete i osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora. Stoga je u uvodnoj riječi dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Dalibor Cikojević istaknuto kako je neizmjerno ponosan što Hrvatska, Zagreb i Muzička akademija ugošćuju ovakav značajan glazbeni mega događaj s izuzetno velikim brojem sudionika, među kojima su i imena najslavnijih glazbenika i saksofonista iz cijelog svijeta, ali i bogati, razgranati program koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Dio zasluga pripada i zagrebačkoj novoj zgradi Muzičke akademije koja predstavlja dobru platformu za ovakvo događanje, jer će se dio programa odvijati i u njenim prostorima. Iza projektnog tima stoji prodekan Drago Sremec.

Posebna želja organizatora bila je da se osim u stručnim glazbenim krugovima ovaj Kongres u što većoj mjeri odvija javno te da se koriste brojni konvencionalni prostori i oni koji to nisu. Dio programa odvijat će se na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Jazz & Cabaret Clubu Kontesa te tako ujedno postaju dio zagrebačke kulturne ljetne scene otvorene za brojne posjetitelje željne vrhunske glazbe, a napose ljubitelje saksofona.

Dekan Muzičke akademije Dalibor Cikojević i Drago Sremec umjetnički direktor Svjetskog kongresa saksofonista u Zagrebu

Izuzetno bogati program, kojeg je bilo gotovo nemoguće odjednom detaljno predstaviti, kao i glazbene partnere projekta predstavio je prodekan za umjetnost i poslovanje Muzičke akademiije Drago Sremec, umjetnički direktor Svjetskog kongresa saksofonista. Istaknuo je da su u Kongres i njegova glazbena događanja uključeni Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Zagrebački solisti i Ansambl za suvremenu glazbu Cantus.

U pet dana trajanja Kongresa odvijat će se 450 različitih programa, na raznim prostorima, a preko tisuću i tristo muzičara koji će biti aktivni i svirati, učinit će da Zagreba tih dana postane grad s najviše glazbe, možda i na svijetu. Na velikom koncertu prigodom svečanog otvorenja Kongresa u Dvorani Vatroslav Lisinski nastupit će Simfonijski orkestar HRT po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa, a sudjeluju istaknuti solisti Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. Ovaj koncert ujedno je i dio repertoara Večeri na Griču, čime će se znatno obogatiti zagrebačka kulturna ljetna ponuda.

Zatvaranje Kongresa predviđeno je velikim koncertom na Bundeku, uz nastup Zagrebačke filharmonije, dirigent je Quentin Hindley, a solisti su Otis Murphy, Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i naš Nikola Fabijanić. Najavio je i tri izuzetne izložbe koje će pratiti ovaj spektakularni glazbeni događaj, prva je izložba „Entartete Music“, izložba o izložbi, nastala uz potporu i u suradnji s Njemačkom ambasadom, s njemačkim plakatom iz 1938. godine, koji predstavlja crnca sa saksofonom i Davidovom zvijezdom.

Druga izložba predstavlja sedamdeset vintage saksofona i nastala je u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom, a na trećoj izložbi, koja ima funkcionalni karakter, brojni izlagači i izdavači predstavit će svoje proizvode, saksofone, pribor za instrumente i notna izdanja. „

Vjerujem da će ove zanimljive tematske izložbe svemu dati dodatni značaj i atmosferu učiniti još kvalitetnijom“, zaključio je Dragan Sremec, umjetnički direktor 18. Svjetskog kongresa saksofonista, koji se od 10. do 14. srpnja očekuje u Zagrebu, na brojnim lokacijama.

  • 8
    Shares

Details

Start:
10 srpanj, 2018
End:
14 srpanj, 2018
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Više lokacija u gradu Zagreb
Zagreb, Hrvatska
  • 8
    Shares