Loading Events
  • This event has passed.

The music of CREAM – 50th anniversary by Vedran Božić & Rock Masters u Vintage Industrialu

28 studeni, 2018U srijedu 28. studenog obilježit će se velika i okrugla obljetnica – 50 godina glazbe velikog Creama, koji su stvorila tri glazbena rock diva – Eric Clapton, Ginger Baker & Jack Bruce, a zaduženi za svirački in memoriam dio večeri bit će Vedran Božić & Rock Masters. Osim Vedrana Božića koji svira gitaru i pjeva, tu su Tomas Krkač (bas / back vocal) i Adonis Dokuzović (bubnjevi).

  • 5
    Shares
The music of CREAM – 50th anniversary by Vedran Božić & Rock Masters

Ovo je posveta glazbenom sastavu koji je proglašen najboljim triom bluesa i rocka u povijesti, a 50 godina je jubilej od njihovog oproštajnog koncerta 26.11.1968. u Londonu u Royal Albert Hallu pod imenom Farewell koncert.

Kako je grupa Cream imala veliki utjecaj na sve muzičare u svijetu tako je kod nas također iznjedrila brojne sljedbenike svirače. Stvarale su se grupe pod neupitnim utjecajem, s naglaskom na underground i progrock sastave kao Korni grupa, Time, Nirvana, Samk, Leb i sol itd.

Vedran Božić, Tomas Krkač i Adonis Dokuzović upravo su muzičari koji su svoja znanja crpili iz njihovih vještina i dio glazbenog stila promovirali u svojim autorskim sastavima iz tog vremena, a to su Time, Nirvana i Divlje Jagode.

Program samog koncerta sljedi iz njihove četiri LP ploče (“Fresh Cream”, “Disraeli Gears”, “Wheels of Fire”, “Goodbye”) s kojih ćete čuti najveće hitove.

Cream je bila prva britanska rock super skupina, iznimno popularna ’60-ih čiju su članovi bili pjevač i basist Jack Bruce, pjevač i gitarist Eric Clapton te bubnjar Ginger Baker, a zvuk im je bio kombinacija bluesa, hard rocka i psihodeličnog rocka.

Cream je plijenio pozornost glazbene publike zbog izvrsnih Claptonovih blues pasaža na gitari, moćnog glasa i basističkih bravura Jacka Brucea te jazzy bubnjanja Gingera Bakera. U vrlo kratkom periodu svog djelovanja uspjeli su prodati 35 milijuna albuma u svijetu. Njihov album “Wheels of Fire” bio je prvi dvostruki platinasti album na svijetu.

U glazbenom opusu sastava Cream bilo je tradicionalnih blues skladbi poput “Crossroads” i “Spoonful”, ali i modernog bluesa kao “Born Under a Bad Sign”, te neobičnih skladbi poput “Strange Brew”, “Tales of Brave Ulysses” i “Toad”.

Njihove najveće uspješnice bile su skladbe “I Feel Free” (Britanija, #11), “Sunshine of Your Love” (S.A.D., #5), “White Room” (S.A.D., #6), “Crossroads” (S.A.D., #28) i “Badge”.

Cream je zajedno s grupom The Jimi Hendrix Experience izvršio velik i presudan utjecaj na rock glazbu, na direktne sljedbenike Led Zeppelina, Deep Purplea i The Jeff Beck Group u 60-im godinama 20. stoljeća.

  • 5
    Shares

Details

Date:
28 studeni, 2018
Time:
21:00 - 23:30
Cost:
20kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Vintage Industrial Bar
Zagreb, Hrvatska
  • 5
    Shares