Loading Events
  • This event has passed.

Trauma kao nacionalno blago u predstavi ‘Brašno u venama’ Sarajevskog ratnog teatra SARTR, na gostovanju u zagrebačkom EXIT-u

5 svibanj, 2016U četvrtak, 5. svibnja, u 20 h, u zagrebačkom EXIT-u gostuje Sarajevski ratni teatar SARTR, s predstavom ‘Brašno u venama’ prema tekstu Igora Štiksa, a u režiji Borisa Liješevića.

'Brašno u venama'
‘Brašno u venama’

Navodeći kako je “Brašno u venama” komad o obitelji koju je rat rasuo po svijetu, a koja se poslije više od dvadeset godina susreće u jednom gradu, jednom stanu, jednoj noći, režiser predstave Boris Liješević naglasio je da su ljudska prošlost i traume postale pogled na svijet, način razmišljanja i obrazac ponašanja. “Na Balkanu gdje ratovi kreiraju historiju, geografiju, ekonomiju, kulturu, politiku, obrazovanje, trauma postaje nacionalno blago, identitet, političko sredstvo, tradicija, vaspitanje. Ovo je drama na koju su njeni junaci čekali decenijama. Drama povratka, susreta, progovaranja, krivice, prevazilaženja, raspleta i na kraju pomirenja”, istaknuo je Liješević te dodao da na Balkanu pomirenje postaje prijetnja jer zahtijeva suočenje, prihvatanje i otvaranje nove i nepoznate stranice.

 

Autor dramskog teksta Igor Štiks kazao je da je priča ove drame nastajala godinama. “Prvi motivi su se pojavili još za vrijeme mog boravka u Chicagu gdje sam sretao porodice našeg porijekla u kojima sam vidio duboko generacijsko nerazumijevanje. Djeca nisu mogla u potpunosti razumijeti svoje roditelje, iskustvo i historiju koju su donijeli sa sobom u Ameriku. To mi je izgledalo kao nepravda, da naslijedite sve te traume, a živite i želite se razvijati u svijetu u kojem za njih nema mjesta i čak su prepreka za taj razvoj”, rekao je Štiks i dodao da moramo naučiti uhvatiti bumerang prošlosti prije nego nas ponovo povrijedi, ne da bismo ga odbacili i zaboravili, već da bismo spriječili da nam osakati budućnost.

 

Uloge tumače Miki Trifunov, Kaća Dorić, Izudin Bajrović, Admir Glamočak, Selma Alispahić i Jasenko Pašić, a produkciju predstave potpisuju Sarajevski ratni teatar i Internacionalni teatarski festival MESS – Scena MESS.

 

Ulaznice stoje 40-65 kn.

Details

Date:
5 svibanj, 2016
Time:
08:00 - 17:00
Cost:
Kn40 – Kn65
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Teatar Exit
Ilica
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map