Loading Events
  • This event has passed.

Treća Venecija u Zagrebu – izbor filmova s Mostre u kinu Europa, 2. – 6. ožujka

2 ožujak, 2016U programu ovogodišnjeg izdanja ‘Venecije u Zagrebu’, manifestacije koja je rezultat suradnje venecijanske Mostre sa Zagreb Film Festivalom i Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu, domaća će publika od 2. do 6. ožujka moći pogledati osam filmova prikazanih na posljednjem izdanju Venecijanskog filmskog festivala (Mostre) u rujnu prošle godine.

Venecija u Zagrebu
Venecija u Zagrebu

Među njima će se naći i “divlje nepredvidljiv i senzualni triler” (Variety) „A Bigger Splash“’ u režiji Luce Guadagnina, s Tildom Swinton u ulozi svjetski popularne rock-glazbenice koja se u društvu partnera oporavlja od operacije glasnica u pitoresknom talijanskom mjestašcu. Mirna svakodnevica bit će prekinuta iznenadnim dolaskom njezinog kolege glazbenika i prijatelja (Ralph Fiennes), a u nekoliko dana njihovo će druženje potaknuti stare uspomene, ali i strasti, te dovesti do sasvim neočekivanih situacija. Nizu naslova pridružit će se i zanimljivo ostvarenje „Iščekivanje“ Piera Messine, u kojem glavnu ulogu tumači Juliette Binoche, kao i „Ana – Vama za ljubav“ Giuseppea M. Guadina, nagrađen na Mostri priznanjem Coppa Volpi za najbolju glumicu (Valeria Golino).

 

Kao i prethodnih godina, predstavit će se i restaurirana verzija jednog od talijanskih filmskih klasika; ovog puta to je film „Hoćemo pukovnike“ Marija Monicellija iz 1973. Tu je i jedno ostvarenje dokumentarnog žanra o službenoj papinskoj gardi, „Najmanja vojska na svijetu“ Gianfranca Pannonea. Svakako valja istaknuti i ostvarenje veterana Marca Bellocchija, „Moja vlastita krv“, mračan i enigmatičan film o uroti, izdaji i korupciji s dvije paralelne radnje smještene u 17. stoljeće i u današnjicu, kao i film „Ne budi zao“ Claudija Caligarija koji u pomalo pasolinijevskoj maniri pruža uvid u život talijanske mafije u predgrađima Rima sredinom 1990-ih. Dio programa čini i zanimljivi pseudodokumentarac„Ovčice“ debitantaAlberta Caviglie. Ovjenčan dvjema nagradama na lanjskoj Mostri, film kroz urnebesnu i satiričnu fiktivnu priču (snimanu kao da se radi o dokumentarcu) na neuobičajen i neočekivan način pristupa delikatnoj temi antisemitizma.
Filmski program pratit će i izložba fotografija dobitnika nagrade Coppa Volpi, koja se na Mostri dodjeljuje redovno od 1935. najboljoj glumici i glumcu. Izložba fotografskih portreta, koje je ustupila Talijanska državna kinoteka, moći će se razgledati u prostorima kina Europa u razdoblju trajanja programa.

 

Ulaznice po pojedinačnoj cijeni od 20 kn mogu se kupiti na blagajni kina Europa (Varšavska 3) ili online (kinoeuropa.kupiulaznicu.hr). Raspored projekcija dostupan je na: www.kinoeuropa.hr.

Details

Start:
2 ožujak, 2016
End:
6 ožujak, 2016
Cost:
Kn20
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Kino Europa
Zagreb, Hrvatska + Google Map