Loading Events
  • This event has passed.

Tribina: Alan Ford u Kući cvijeća

8 veljača, 2013Alan Ford nije bio samo jedan od popularnih stripova uz koji su odrastale brojne generacije u bivšoj Jugoslaviji – to je bio i ostao kultni strip za razumijevanje kulturnog i simboličkog imaginarija čitave jedne epohe. Povod za tribinu je nedavno objavljena knjiga Lazara Džamića „Cvjećarnica u kući cveća“ u kojoj autor nastoji odgovoriti na pitanje zašto je strip jedino u Jugoslaviji 70-ih i 80-ih uživao kultni status te zašto ni do danas nije izgubio obožavatelje.

Cvjećarnica u Kući cveća

Četrdeset godina nakon izlaska prvog broja u Vjesnikovoj ediciji, retrospektivno je posve jasno da je riječ o stripu koji je mnogo više od običnog kulturnog artefakta. Na tribini će se raspravljati o tome zašto je Alan Ford toliko duboko utkan u društveno tkivo i zbog čega je postao simbolom i metaforom jednog specifičnog povijesnog perioda.

Gosti Književnog petka koji će govoriti o spomenutim fenomenima su Bojan Krištofić, Ognjen Strpić i Vlado Šagadin. Urednik i voditelj je Tonči Valentić.

Tribina će se održati 8. veljače u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.