Loading Events
  • This event has passed.

Tribina: Anatomija fašizma

22 ožujak, 2013Na tribini, čiji je povod istoimena knjiga Roberta O. Paxtona Anatomija fašizma (objavljena prošle u izdanju TIM press-a) bit će riječi o pojavi nacizma i fašizma u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća te traumama koje su proizašle iz tog najcrnjeg razdoblja hrvatske povijesti, ali i o opasnostima od preuzimanja nekih nacističkih i fašističkih obrazaca djelovanja u današnjem svijetu.

Anatomija fašizma

U spomenutoj knjizi autor se bavi pojavom, jačanjem i modalitetom vladanja fašizma u Italiji, odnosno nacizma u Njemačkoj. Pritom usporedno opisuje načine vladanja fašista i nacista, ali pokušava odgovoriti i zašto klasični fašizam i nacizam nisu uspjeli nigdje osvojiti vlast, osim eventualno u Španjolskoj, te kako su povijesne okolnosti, kao i trenutna geopolitička situacija, pomogle odnosno odmogle u uspostavi fašističkih režima. U tom smislu, tribina je zamišljena kao poticaj za raspravu o povijesnom kontekstu fašizma i nacizma, njegovim oblicima, načinu i metodama djelovanja. (I.G.)

Gosti Književnog petka su Dijana BahtijariTihomir Cipek. Urednik i voditelj je Ivan Glušac. Tribina će se održati 22. ožujka u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Venue

Gradska knjižnica
Starčevićev trg 6
Zagreb,
+ Google Map