Loading Events
  • This event has passed.

Tribina na Fakultetu političkih znanosti: Lijeve emancipatorne prakse – što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe

24 svibanj, 2017U srijedu 24. svibnja s početkom u 19:00 sati u A-dvorani Fakulteta političkih znanosti, u Lepušićeva 6, u Zagrebu, u organizaciji udruga Kluba studenata fakulteta političkih znanosti i Centra za ženske studije održat će se tribina ‘Lijeve emancipatorne prakse-što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe’.

Lijeve emancipatorne prakse - što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe
Lijeve emancipatorne prakse – što nas (ni)je naučila povijest feminističke borbe

Tribina će dati pregled progresivnih feminističkih praksi na području Jugoslavije, s naglaskom na Hrvatsku, te će problematizirati temeljno polazište liberalnog feminizma koji uzroke nejednakosti pronalazi u neadekvatnoj implementaciji liberalnih politika unutar kapitalističkog društva bez da preispituje društveno-ekonomski kontekst.

 

Zato se želi potaknuti raspravu o zanemarenom historijatu crvenog feminizma u jugoslavenskom kontekstu, pritom stavljajući naglasak na antifašističku borbu, unutar koje su se žene prvi puta pozicionirale kao politički subjekt, te na raspravu o socijalnoj državi, koja je prvi puta stvorila mehanizme prebacivanja tereta neplaćenog kućanskog rada s leđa žene na cjelokupno društvo.

 

Oba ova aspekta feminističke i radničke borbe temelj su ne samo borbe za žensku, nego uopće društvenu ravnopravnost, i nužan preduvjet svakog razgovora o problemu socijalne i ekonomske nejednakosti

 

Cilj tribine je ukazati na važnost feminističkih teorija i praksi, koje su tek sporadično zastupljene u kurikulumima sveučilišnih predmeta, te na taj način potaknuti diskusiju o ženskim/rodnim temama unutar fakulteta, ali i šire.

 

Details

Date:
24 svibanj, 2017
Time:
19:00 - 21:30
Event Categories:
, , , , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Fakultet političkih znanosti
Lepušićeva 6
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map