Loading Events
  • This event has passed.

Tribina ‘Richterova igra’: strip Dunje Janković u Muzeju suvremene umjetnosti

2 prosinac, 2017Ove subote, 2. prosinca u 17 sati u Muzeju za suvremenu umjetnost održat će se tribina nazvana ‘Richterova igra’ koju zajednički organiziraju MSU i udruga Kulturtreger/ klub Booksa, a na kojoj će se predstaviti istoimeni strip Dunje Janković.

Trapped theories - Dunja Janković
Trapped theories – Dunja Janković

Ovaj se strip objavljuje u povodu retrospektive Vjenceslava Richtera u MSU i donosi vizualne i tekstualne interpretacije kako izdvojenih djela iz Richterova opusa tako i polemika vezanih uz grupu EXAT 51, te teorijskih promišljanja arhitekture i vizualnosti općenito. Stripovska se naracija u pojedinim fragmentima odvija kroz dijalog i igru dvoje avatara, a moguće je nastaviti ju i na mrežnom sučelju. Oblikovana u duhu kasnih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, Richterova igra u crtežu i tekstu polazi od Vjenceslava Richtera kao ključne osobe sistemskog i spontanog mišljenja i djelovanja.

 

O ovom stripu, ali i o stripu koji se bavi poviješću umjetnosti i mogućem mediju muzejske medijacije, govorit će autorica Dunja Janković, urednice Vesna Meštrić i Jasna Jakšić, a razgovor će moderirati voditelj strip tribine u klubu Booksa, Matko Vladanović

 

Dunja Janković je interdisciplinarna umjetnica koja u svojem radu koristi intuitivne kolaže, uranjajuće instalacije, stripove i apstraktno pripovijedanje, glazbu i video. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i na School of Visual Arts u New Yorku. Izlagala je širom svijeta i radovi su joj objavljeni u brojnim stranim časopisima. Osnovala je eksperimentalni umjetnički projekt Škver u Malom Lošinju, te suorganizirala festival eksperimentalnog stripa i narativnih umjetnosti THE PROJECTS u Portlandu gdje je i podučavala eksperimentalni strip pri Independent Publishing Resource Center. Živi i radi u Barceloni i Lošinju.

Details

Date:
2 prosinac, 2017
Time:
17:00 - 20:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Muzej suvremene umjetnosti
Zagreb, Hrvatska + Google Map