Loading Events
  • This event has passed.

Tribina – Turbo tribina: Afrika u Močvari

18 veljača, 2015Tema tribine koja će se održati u srijedu 18. ožujka u Močvari je: Kako se hrvatsko društvo danas odnosi prema useljenicima? Od 17:00 do 20:00 traje radionica izrade afričkog nakita u klubu, turbina počinje u 20:30, nakon koje će Ismail Balde (udaraljke, vokal) održati kratki glazbeni nastup. A za atmosferu u ostatku večeri, pobrinut će se DJ Carpe Noctem. Moderator i voditelj je Vid Jeraj.

Tribina: Afrika u Močvari
Tribina: Afrika u Močvari

U vrijeme dok je SFRJ bila članicom Pokreta nesvrstanih, sredina je bila otvorena prema dolasku stranih studenata u Hrvatsku, a stranim je studentima tada bilo skoro pa potpuno svejedno hoće li studirati u Londonu, Parizu, Bruxellesu ili Zagrebu. Početkom šezdesetih počinju dolaziti i prvi Afrikanci, tako da je u Zagrebu 1963. osnovan i Institut za razvoj i međunarodne odnose. Mnogi su došljaci iz Afrike svojim zalaganjem, znanjem i djelovanjem tijekom studija na Sveučilištu u Zagrebu postigli iznimne rezultate, kojima su kasnije oplemenili i život u svojim domicilnim sredinama. Dio njih je odlučio ostati ovdje, o čemu govori prisutnost u svim sferama društva, od liječnika do kulturnih djelatnika.

 

Osamdesetih je godina u Zagrebu osnovan i MKSP – Međunarodni klub studentskog prijateljstva, koji je djelovao u sklopu Studentskog centra. Širokim spektrom kulturoloških programa utjecao je na promociju država afričkih kultura svojim djelovanjem unutar obrazovnih ustanova, te društvenih i općinskih kulturnih ustanova. Na Omladinskom radiju (101) išla je i emisija Radio Afrika koja je pratila trend afro-popa, čiji se rukopis znao osjetiti i u radu nekih autora proizišlih iz tvz. novog vala, poput Srđana Sachera, ali i Darka Rundeka. Ako je 25. svibnja već uvriježeno poznat kao Dan Afrike, neka vam 18. veljače ostane upisan u zabilješkama kao – Večer starog kontinenta.

 

U programu sudjeluju gosti Sam Bushara (Sudan), Ismail Balde (Senegal), te Simo Grbić (ex-MKSP, Zagreb), Emina Bužinkić (Zagreb). Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije, predstavit će projekt “Okus doma”.

 

Radionicu nakita voditi će Tope Okoli (Nigerija), koja u zadnjih 5 mjeseci razvija ideju promociju afričke kulture u Hrvatskoj te povezivanje drugih kultura kroz modu i izradu nakita.
Pomoć u provođenju radionice pružat će volonterke i volonteri Centra za mirovne studije. Svi ste pozvani da sudjelujete i dođete izraditi svoju modifikaciju nakita.

 

Venue

Močvara
Zagreb, Hrvatska + Google Map