Loading Events
  • This event has passed.

Trideseta obljetnica akcije ‘Zagreb, volim te!’ Tomislava Gotovca

13 studeni, 2011Na inicijativu Hrvatskog filmskog saveza i u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori i umjetnikovom obitelji, trideseta obljetnica tog važnog datuma biti će obilježena izložbom u Galeriji Klovićevi dvori i projekcijom u kinu Tuškanac.

Akcija 'Zagreb, volim te!' (Foto: Ivan Posavec)

Prije trideset godina, u petak 13. studenog 1981. godine, točno u podne, istaknuti umjetnik Tomislav Gotovac započeo je u centru Zagreba akciju Zagreb, volim te!. Potpuno gol, umjetnik je na znak gričkog topa izašao iz haustora u Ilici 8 i praćen začuđenim pogledima brojnih građana uputio se u smjeru središnjeg gradskog trga. Uzdignutih ruku izvikivao je “Zagreb, volim te!”, povremeno bi legao na asfalt i ljubio ga. Na početku Trga Republike, sedam minuta nakon početka, zaustavio ga je milicajac i time završio umjetnikovu akciju. Iz današnje perspektive taj se umjetnički događaj smatra jednim od temeljnih djela radikalne umjetničke prakse i vjerojatno najpoznatijim umjetnikovim radom.

Na inicijativu Hrvatskog filmskog saveza i u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori i umjetnikovom obitelji, trideseta obljetnica tog važnog datuma biti će obilježena izložbom u Galeriji Klovićevi dvori i projekcijom u kinu Tuškanac.

Tomislav Gotovac je umjetnik čiji rad je od početka šezdesetih godina pa sve do njegove smrti 2010. godine snažno obilježio kulturnu scenu i definitivno proširio sam pojam vizualnih umjetnosti. Teško je precizno odrediti i klasificirati njegov multimedijski rad i provokativno ponašanje: bio je filmski režiser, glumac, scenarist, pisac; radio je kolaže, fotografije, objekte i instalacije; kolekcionirao obične ili bizarne predmete; izvodio akcije i performance; provocirao pojavom, govorom i ponašanjem; pasionirano gledao filmove i neprekidno govorio: o filmu, o životu i o svemu onome što mu se činilo važnim ispričati.

Akcija 'Zagreb, volim te!' (Foto: Ivan Posavec)

Gotovac je među prvim umjetnicima kod nas problematizirao odnos umjetnosti i svakodnevnog života postavljajući naoko banalne životne situacije poput zaposlenja, udisanja zraka ili vlastitog izgleda u do tada strogo ograničen prostor umjetnosti. Idealni medij izražavanja pronašao je u vlastitom tijelu, u svakodnevnom životu i neposrednoj gradskoj sredini. Djelovati je mogao nenajavljeno, brzo i direktno, a prvotni efekt iznenađenja pojačan je kasnijim interpretacijama u javnim medijima i nepredvidivim tijekom usmene predaje.
Upravo su svi nabrojani elementi, karakteristični za njegov umjetnički rad, uključeni i u akciju Zagreb, volim te!. Puni naslov i podnaslov akcije koji glasi LEŽANJE GOL NA ASFALTU, LJUBLJENJE ASFALTA (Zagreb, volim te!). Hommage Howardu Hawksu i njegovom filmu Hatari! dobrim dijelom opisuje sam događaj i upućuje na umjetnikove reference.

Akcija je ostala zabilježena kamerama trojice fotografa. I dok su crno-bijele fotografije Ivana Posavca i Mije Vesovića često publicirane i izlagane, serija od 13 fotografija u boji filmskog snimatelja pokojnog Borisa Turkovića do sada nije javno prezentirana. Izložba će pružiti uvid u ekskluzivni vizualni materijal, nadopunjen dokumenatima (liječnički nalaz, presude, žalbe, račun plaćene kazne) vezanim uz reakciju službenih organa na ovu provokativnu umjetničku akciju. Izložene fotografije i dokumenti dio su privatnog Arhiva Tomislava Gotovca. Na inicijativu umjetnikove kćerke Sarah Gotovac i supruge Zore Cazi-Gotovac, zalaganjem i uz pomoć umjetnikovih prijatelja i poznanika, u tijeku je stručna obrada ostavštine koja će omogućiti njezinu dostupnost i kvalitetnu prezentaciju kroz izložbe, projekcije, publikacije i ostale projekte.

Raspored programa:

Nedjelja, 13. studenog 2011. u 12 h
ZAGREB, VOLIM TE!
izložba fotografija Borisa Turkovića i dokumenata vezanih uz akciju Tomislava Gotovca, održanu 13. 11. 1981.
Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

Nedjelja, 13. studenog 2011. u 19 h
ŽIVJETI ART 77
film Željka Radivoja
Kino Tuškanac

Venue

Galerija Klovićevi dvori i kino Tuškanac
Zagreb, + Google Map