Loading Events
  • This event has passed.

U studenom starta Nu:Write Theatre Festival Zagreb

15 studeni, 2011Drugi po redu Nu:Write Theatre Festival održat će se od 15. do 19. studenog 2011. u Zagrebu u prostorima Studentskog centra i Teatra &TD, u organizaciji udruge Festival novog kazališta Zagreb s Kulturom promjene SC-a kao suorganizatorom.

1927 'Animals and Children' (RDD)

Festival će ponovno ugostiti uzbudljive kazališne trupe iz Velike Britanije te premijerno predstaviti rezultate suradnje s londonskim kazalištem Box of Tricks Theatre, kao i ovogodišnju hit predstavu ostvarenu u vlastitoj produkciji, PLAYlista.

Jedan od željno iščekivanih festivalskih nastupa onaj je Doctora Browna (pravo ime: Philip Burgers), koji nakon turneje preko Hong Konga, Australije, Dubaija i Edinburgh Fringe Festivala stiže u Hrvatsku s jednosatnom klaunovskom stand-up predstavom Becaves. Ovaj umjetnik pantomime i tjelesne komedije nadrealnog i apsurdnog, 2010. proglašen najboljom novom kazališnom nadom u izboru britanskog Sunday Timesa i nominiran za nagradu Malcom Hardee 2010. i 2011. za originalnu komediju, dvije je godine “klauniranje” učio kod francuskog clown mastera Philippe Gauliera. Bizarno, genijalno, provokativno, bezobrazno, odvratno, suludo, neuračunljivo, groteskno, histerično smiješno… samo su neki od pridjeva kojima kritičari opisuju njegov “anti-komični” nastup koji gledatelje tjera da zaborave sve što su mislili o vlastitom smislu za humor i odbace svoje dosadašnje stavove o stand-up komediji – a pogotovo seksualnosti. Upozoravaju da predstavu gledate na vlastitu odgovornost te da nije za one slabijeg srca i osjetljivog želuca, no – svi se slažu – sa showom Becaves Doctor Brown definitivno opravdava svoj rastući kultni status.

Doctor Brown (RDD)

Mlada, no višestruko nagrađivana londonska skupina 1927 nakon premijerne sezone u Operi u Sydneyju s predstavom “Animals and Children Took To The Streets” dolazi u Zagreb, nakon čeg ih čeka sezona u National Theatre u Londonu. Redateljica i izvođačica Suzanne Andrade, animator Paul Barritt, kostimografkinja i izvođačica Esme Appleton te skladateljica i izvođačica Lilian Henley donose začudnu, uvrnutu, multimedijalnu satiru koja kombinira glumu, pripovijedanje i glazbu uživo, s filmovima i animacijom kako bi ispričala enigmatičnu, ali svima jako dobro poznatu, priču o sumnjivim likovima koji nastanjuju distopijsku paranoičnu metropolu. Opisivana kao spoj djela Aleksandera Rodchenka, Tima Burtona, Charlesa Dickensa, Fritza Langa i velikana nijemog filma s početka 20. stoljeća i stripa iz 21., Animals and Children… je čarobna i vizualno prelijepa crnohumorna, subverzivna parabola o uspinjanju i spuštanju društvenim ljestvama, sve bogatijim bogatima i sve siromašnijim siromašnima, i revoluciji i njenom gušenju.

Kazalište Tristan Bates trn je u oku West Enda. Ovaj višestruko nagrađivani studio proizveo je kritički hvaljene predstave poput Crush (nagrada Fringe First 2009.), I Found My Horn, Lilly Through The Dark, Ed Rapley, Motherland, And Then You Die!, Louder Than Words, Ignition i Midnight Matinees (“Ponoćne matineje”). S Ponoćnim matinejama napravili su turneju po Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući i rasprodane predstave na Edinburgh Fringe Festivalu 2010., te prošle godine gostovali na Nu:Write Theatre Festivalu. Ovu sirovu, nepredvidivu noćnu avanturu, koja uključuje gotovo sve forme umjetnosti – od kabareta, plesa, filma, kazališta sjenki, interaktivnih video igri, labirinta, potrage za blagom, skrivenih predstava – sve u izvedbi 11 umjetnika kroz više od tri sata, kazalište Tristan Bates i ove godine donosi u Zagreb i izvodi 19. studenog u svim prostorima Studentskog centra u sklopu paneuropskog događanja Noć kazališta. Dalje>>

Venue

SC i Teatar &TD
Zagreb, + Google Map