Loading Events
  • This event has passed.

#ugasiislušaj – ususret Jelsa Art Bijenalu 2021.

6 kolovoz, 2020Kampanja podizanja svijesti o morskoj bioraznolikosti i utjecaju buke na morska staništa #ugasiislušaj #switchoffandlisten odvijat će se od 06.08.2020. do 22.08.2020. Kampanja će se provoditi u Jelsi na Hvaru, pod vodstvom portugalske umjetnice Francisce Rocha Gonçalves, u suradnji s lokalnim organizacijama i inicijativama.

#ugasiislušaj

“Iako suočeni s velikom neizvjesnošću, tijekom pandemije COVID-19 imali smo priliku uvidjeti dobrobiti koje smanjena ljudska aktivnost ima za biljni i životinjski svijet. Može li ova spoznaja umanjiti našu nesigurnost i odgovoriti na neka pitanja koja se tiču „novog normalnog“? Može li usporavanje, utišavanje i osluškivanje postati dio nove prakse u kojoj vodimo više računa o prirodi, istovremeno doprinoseći dobrobiti zajednice? Pozivamo vas da stišamo buku koja nas okružuje i poslušamo kakvi se odgovori skrivaju u morskim dubinama”, poručuju organizatori.

Istraživanje Francisce Roche Gonçalves vezano je uz opsežniji projekt Ocean Soundscape Awareness, kojeg je umjetnica pokrenula 2019. godine s timom istraživača i umjetnika, s ciljem mapiranja područja iznimne bioraznolikosti i osvještavanja zajednice o njihovom značaju: „Vjerujem da je važno stvarati umjetnost koja prenosi poruku, u ovom slučaju, putem istraživanja zvučnih krajolika mora. Namjera mi je da njihovim razotkrivanjem i razvojem prakse slušanja, ojačamo emocionalnu vezu između publike i okoliša.“ – Francisca Rocha Goncalves.

Kampanja #ugasiislušaj sastoji se od niza edukativno-umjetničkih aktivnosti:

– Ciklus radionica slušanja i snimanja podmorja od 6.-12. 8. 2020. organiziranih u suradnji s udrugom Lantina. Zbog preventivnih mjera vezanih za COVID-19, preporučujue se grupno prijavljivanje. Optimalan broj sudionika po brodu je 5. Radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen. Prijave na: [email protected]

– Ciklus kreativno-edukativnih radionica za djecu od 6.-14.8.2020. u suradnji s udrugom Kružok i Veslačkim klubom Jelsa gdje će se djeca pod vodstvom umjetnika upoznati s načinima na koje zvuk može promijeniti stanje vode. Radionice su besplatne. Provode se na otvorenom. Program se odvija u sklopu projekta Tragovi otoka. Prijave na: [email protected]

– Umjetnička instalacija / performansu javnom prostoru koji će nastati kao kulminacija aktivnosti i uključivanja publike i zajednice u proces.

Details

Start:
6 kolovoza
End:
22 kolovoza
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Jelsa
Jelsa, Croatia (Local Name: Hrvatska)