Loading Events
  • This event has passed.

Umjetnička akcija ‘Delirium interruptum’

9 siječanj, 2020



Svi su pozvani pridružiti se umjetničkoj akciji Marka Markovića ‘Delirium interruptum’ 9. siječnja 2020. u 18 sati na Trgu Republike Hrvatske (bivši Trg Maršala Tita).

Delirium interruptum

Početak 2020. obilježen je velikim novostima u političkom stanju i statusu Hrvatske. Osim upravo održanih predsjedničkih izbora, započelo je i hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Tako će se tim povodom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu upriličiti svečani koncert 9. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati.

Koncert se održava za predstavnike Europske komisije te isključivo za uzvanike s pozivnicama. No, Delirium Interruptum je koncert druge vrste, participativna a capella intervencija te su svi pozvani da se već u 18 sati na istom mjestu (ispred HNK) pridruže na općem deliriju koji će uslijediti povodom tog povijesnog trenutku kada Hrvatska postaje najsjajnija zvijezda na europske zastave.

Delirium interruptum – vokalna akcija u javnom prostoru iznosi opće stanje svijesti upitnog identiteta, emocionalne uznemirenosti, dezorijentacije i apsolutne ekstaze.

Ovdje će se vaš glas čuti!

Pridružite se opijenoj masi i oslobodite svoje glasove – glasove požude, omamljene uzdahe, krikove, zvukove jecanja, zapomaganja, lizanja, deranja, vrištanja, uz intimne neartikulirane pokrete, trzaje, padanja, valjanja i skakanja.

“Mi njima pripadamo, a oni su nama privrženi. Ili oni pripadaju nama, a mi smo njima privrženi. Ili mi njima pripadamo i mi smo njima privrženi. U tim prividnim odnosima društvene stvarnosti obitavamo i balansiramo. Delirium interruptum je metoda zaštite zdravog razuma od neželjenih posljedica tog odnosa”, potučuju organizatori.

Marko Marković (Foto: promo)

Marko Marković je izvedbeni umjetnik koji u svom radu pozicionira pitanje kolektivnog i individualnog ponašanja, djelovanja i pozicioniranja unutar društvenog sistema. Aktivan je na međunarodnoj sceni kao autor i organizator međunarodnih kulturno-umjetničkih i edukativnih programa. 2016. predstavio je rad na Venecijanskom bijenalu arhitekture u sklopu Hrvatskog paviljona.

Ovaj performans dio je Dominovog programa “Budućnost političkog performansa” koji se održava u sklopu projekta “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”, posvećenog predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

Venue

Trg Republike Hrvatske
Trg Republike Hrvatske
Zagreb, Croatia (Local Name: Hrvatska)