Loading Events
  • This event has passed.

Ususret berlinskom A L’arme Festivalu – večeri zvučne izazovnosti u Berghainu i Radialsystem V

27 srpanj, 2016Četvrto izdanje festivala suvremene glazbe A l’arme! pod naslovom ‘Inner landscapes & unknown chambers’ održat će se 27. do 30. srpnja u ‘zloglasnim’ berlinskim klubovima Berghainu i Radialsystem V.

Al Arme Festival
Al Arme Festival

Festival će prve večeri u Berghainu otvoriti violinistica Sarah Neuman koju smo znali slušati u duetu s Colinom Stetsonom. Klub je to poznat po strogim pravilima ne-fotografiranja u klubu, zbog raznih sadržaja koji vode k slobodarskoj atmosferi, a organizatori izričito upućuju da se smije fotografirati samo događanja na pozornici. Berlinsku kohortu Australaca živućih u gradu, nadopunit će i Oren Ambarchi, kao gost švedskog trija Fire!, dok će bas-gitarist Massimo Puppillo nastupiti s bendom Laniakea, londonskog pjesnika Daniela O’Sullivana, obojan duhovnom srodnošću bivših i sadašnjih suputnika grupe Coil. Tjeranjem na zavlačenje u tamne arkade kluba gdje pulsacija baseva postaje ponekad i bolnom pobrinut će se japanski turntablist Mieko Suzuki-Kookoo, poznat po toploj prostornosti buke, kao i ritmovima koje kuha s industrijskom rezonantnošću.

 

Druge se večeri festival seli u obližnji klub Radialsystem V, gdje će nastupiti grčki drone-sludge bend Mohammad, saksofonist Mats Gustafsson u duetu s gajdašem Erwanom Keravecom, kao i Transfer, bend Andyja Moora i pjesnika Anne-James Chattona. Sljedeću večer u klubu otvara berlinski ansambl Hans Unstern Great Swindle, za kojima slijedi Joe McPhee, s norveškim noiserom Lasseom Marhaugom i bubnjevima Paal Nilssen-Lovea, te Seval, bend pjevačice Sofije Jernberg, kao i Trondheim Jazz Orchestra. Bit će zanimljivo uživo osjetiti Seval, uz veterana krugova američkog improva, McPheeja poznatog po svojoj liričnosti, uz bandu skandinavskih noisera.

 

Za vikend, na festival dolazi vizionarski irski ansambl Fovea Hex, koje je u svojim produkcijama angažirao David Lynch, a nastupit će solo i izraelski skladatelj i kontrabasist Yair Elazar Glotman, britanski saksofonist John Butcher i ansambl Attack!, saksofonistice Anna Högberg. Nakon solo-nastupa njemački saksofonist, klarinestist i vođa malih sastava i ansambala Peter Brotzmann, predstavlja duet sa slide-gitaristom Heatherom Leighom iz Australije.

 

Organizatori festivala kao tematsku odrednicu vide potentnu metaforu emocionalnih stanja, bilo radosti, znatiželji, boli, čežnji, nadi, sublimnom ili naprosto prostoru u kojem vršimo potragu za osjećajem deja vua i naposljetku, ljepote… Tako umjetničko stvaralaštvo ovih zamišljenih prostora nastaje u ime nastanka topografije područja percepcije u kojima ‘unutarnji’ i ‘vanjski’ događaji nisu jasno odijeljeni.

Details

Start:
27 srpanj, 2016
End:
30 srpanj, 2016
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Berghainu i Radialsystem V
Berlin, Njemačka + Google Map