Loading Events
  • This event has passed.

Vanessa Redgrave gošća Filozofskog teatra u HNK

18 listopad, 2015U nedjelju, 18. listopada 2015. u 19,30 sati gošća Filozofskog teatra proslavljena je glumica Vanessa Redgrave.

Vanessa Redgrave gošća Filozofskog teatra u HNK
Vanessa Redgrave gošća Filozofskog teatra u HNK

“Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer”, glasovita je rečenica koju je 30. siječnja 1937. izgovorio legendarni Laurence Olivier u stanci izvedbe Hamleta u londonskom kazalištu Old Vic, najavivši rođenje kćeri svoga kolege Michaela Redgravea, koji je te večeri igrao Laerta, i njegove supruge Rachel Kempson.

 

Nakon prve uspješne sezone, Filozofski teatar otvara novu sezonu upravo s Vanessom Redgrave. Arthur Miller i Tennessee Williams prozvali su je “najvećom živućom glumicom”, a do današnjeg dana Vanessa Redgrave ostaje jedinom britanskom glumicom koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Cannes i Golden Globe. Časopis The Stage uvrstio ju je 2010. na deveto mjesto liste najvećih glumica svih vremena. Odigrala je više od trideset uloga na West Endu i Broadwayu, od kojih su najpoznatije one u predstavama Godina magičnog razmišljanja, Dugo putovanje u noć, Vozeći gospođicu Daisy.

 

Uz bogatu kazališnu karijeru, glumila je u više od osamdeset filmovima, šest puta je nominirana za Oscara, te je dobila Oscara za najbolju sporednu ulogu u filmu Julia (Fred Zinnemann, 1977.). Filmovi u kojima je glumila, poput Isadore (Karel Reisz, 1968.) i Blow-up (Michelangelo Antonioni, 1966.), spadaju u klasike filmske povijesti. Osim po glumi, Vanessa Redgrave poznata je i po svome aktivističkom radu koji seže od prosvjeda protiv rata u Vijetnamu, preko borbe za Palestinu, pa sve do posjećivanja Sarajeva tijekom okupacije; bila je i ostala veliki kritičar “rata protiv terora”, te nikada nije posustala u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni i Hercegovini, nekoliko je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike.

 

Zbog svoga aktivističkog angažmana često je gubila uloge i zatvarala su joj se mnoga vrata , ali od aktivizma — što će biti i jedna od glavnih tema večernjega razgovora i druženja s Vanessom Redgrave u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu — nikada nije odustala.

Details

Date:
18 listopad, 2015
Time:
19:30 - 22:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska
+ Google Map