Loading Events
  • This event has passed.

Vanja Babić ‘The south side of the view’ u Pogonu Jedinstvo

9 listopad, 2020Izložba ‘The south side of the view’ otvara se u zagrebačkom Pogonu Jedinstvo u petak 9. listopadu s početkom u 20:00 sati. Izložba ostaje otvorena do 11. listopada 2021.

Vanja Babić ‘The south side of the view’

Kombinirajući metodologiju dosadašnjeg rada koja uključuje istraživanje, arhiviranje i osobni doživljaj, umjetnička instalacija Vanje Babića kroz fotografiju, video i objekte konstruira situaciju kojoj je namjera posjetitelje suočiti s mnogim aspektima problema nepravilnog zbrinjavanja otpada. Zbog sve većih količina i sve vidljivijih utjecaja na okoliš, otpad se smatra jednim od najznačajnijih ekoloških problema svijeta. Podrijetlo smeća moguće je promišljati i otkrivati, a time se predstavlja i šira slika te kontekst odlaganja otpada u različitim zemljama, te cirkulaciju otpada koji stvara poveznice i miješa odgovornost pojedinaca i kolektivnog društva planeta.

Samostalna izložba umjetnika Vanje Babića “The south side of the view” dio je ciklusa Galerije 90-60-90 za 2020. godinu na temu “Čije je što?”. Projekt se fokusira na nekoliko političkih koncepata pripadnosti: pitanje građanskog statusa, nacionalno pitanje i pitanje teritorija, etičko pitanje – religijsko, kulturno, političko te pitanje brige i njege. U skladu s tim projekt zahvaća i propituje različite ekonomije, od ekonomije kapitala do ekonomije brige. Dodatno, propituje suprotstavljene koncepte komodifikacije i solidarnosti, pokušavajući ukazati na podjelu društvene moći, ali isto tako i na subverzivnost i devijacije individualnih koncepata pripadanja.

Vanja Babić (Zagreb, 1984.) diplomirao je na Tehničkom veleučilištu 2008. te magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pri Odsjeku za animirani film i nove medije, 2013.godine. Izlagački je aktivan i zapažen već za vrijeme studija, a iste godine kad je diplomirao dobiva nagradu Essl Art Award, stipendiju Becks za umjetničko stvaranje i posebno priznanje na izložbi Energija u organizaciji INA-e i ALU. Izlagao je na nekoliko samostalnih i sudjelovao u brojnim grupnim izložbama i umjetničkim akcijama u Zagrebu, Koprivnici, Beču, Londonu, Švicarskoj i drugdje. Godine 2017. bio je na studijskom boravku pri Akademie Schloss Solitude u Stuttgartu, u sklopu programa rezidencijalne razmjene između te institucije i Pogona, Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Inspiracija i motivacija za njegov umjetnički rad proteklih nekoliko godina temelje se na preispitivanju vladajućih socijalnih i kulturoloških postavki, konzumerizma, marketinga, uloge novca u društvu, različitih vrsta rada i radnika, problema otpada i recikliranja te načina na koji ljudi oblikuju svoje živote u odnosu na te dijelove sistema.

Details

Date:
9 listopad, 2020
Time:
20:00 - 22:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Pogon Jedinstvo
Zagreb,