Loading Events
  • This event has passed.

Večer slovenskih kantautora u Močvari – podijelili smo ulaznice

18 travanj, 2013‘Začarana Močvara’ projekt je pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja. Održat će se u četvrtak 18. travnja u klubu Močvara, kad će ‘Začarana Močvara’ predstaviti dio slovenske kantautorske scene.

Začarana Močvara

Nemamo priliku često čuti slovensko pismo, stoga je ovo izdanje Začarane Močvare odlična prilika za to. Nastupit će jedna dama po imenu Katarina i predstaviti nam po prvi put na našim prostorima svoj album “Sevilke”, mladić u najboljim godinama po imenu Leon, koji će nam otkriti kako zvuče njegove autorske skladbe s orijentalnim štihom, te na kraju Tomaž, čiji nastup u Zagrebu ni ne pamtimo, a koji će nam svoje pjesme pjevati uz pratnju gitare, dok ćemo uz njegov koncert imati priliku zaviriti u neke od njegovih najintimnijih stihova i razmišljanja iz knjige “Drevo in zvezda” u izvedbi Tjaše Koprivec.

Tomaž Pengov – Tomaž je zasigurno jedan od najpoznatijih slovenskih kantautora koji je 1973. s akustičnom pločom “Odputovanja” ostavio neizbrisiv glazbeni trag i postavio nove kriterije za autorsku glazbu na ovim prostorima. Taj album se smatra i prvim kantautorskim albumom u bivšoj Jugoslaviji. Poslije su uslijedili izvrsni albumi “Pripovedi2 (1988.), “Rimska cesta” (1992.), “Biti tu” (1996.) i “Koncert” (2006.) koji su glazbeno malo raskošniji, no ipak bliski njegovom akustičnom, čarobnom i jednostavnom jeziku. Svoje stihove je skupio u dvije zbirke pjesama pod nazivom “Dih” i “Drevo in zvezda”. U ovoj potonjoj objavljuje zapise iz dnevnika, stihove, razmišljanja iz različitih razdoblja svoga stvaralaštva.

Katarina Juvančić i Dejan Lapanja

Katarina Juvančič i Dejan Lapanja su slovenski folk-rock duo. Katarina je kantautorica, novinarka i antropologinja, a Dejan jazz gitarist, bubnjar i producent, inače i član svjetski poznatog jazz Tria Vaska Atanasovskog. Prošle godine Katarina i Dejan su izdali album “Sevilke” koji je izvrsno ocijenjen u domovini, ali i u Engleskoj i Irskoj gdje su imali turneju. Album se smatra jednim od vrhunaca slovenske kantautorske glazbe, a ove večeri ćemo imati priliku po prvi puta čuti pravo žensko pismo na slovenskom jeziku. Sevilke su ptice selice, i svaka od njih nosi jednu posebnu i drugačiju priču…

Leon Matek – Kantautor, multiinstrumentalist i filmski redatelj iz Ljubljane starijoj generaciji poznat je kao frontmen stare rokerske skupine Prekasno za krokodile i Juhej in Vuhmepiš sa kojom je snimio tri albume i 1999. primio nagradu “Zlati petelin” (Zlatni Pjetao) za najbolji slovenski etno folk album. Nakon desetljeća sviranja i pjevanja po raznim rokenrol skupinama, krenuo je istraživati folk zvuk, bosansku glazbu, šansonu i blues te je dugo vremena nastupao s harmonikašicom Minkom s kojom je i izdao album “LeonzMinko”. Ne libi se intimnog pristupa, šansone, a ni prave rokenrol zabave i kola na stageu uz pratnju svojih pratećih glazbenika. Uz samostalni album “Zrno”, izdao je 2011. godine album nazvan “Most” gdje uz pomoć turskog instrumentarija donosi novi slovensko-orijentalni zvuk svojim autorskim skladbama.

Cijena ulaznice: 40 kuna.

Točan odgovor na pitanje: Tko je umjetnički voditelj ‘Začarane Močvare’? glasi: Nina Romić, a po dvije ulaznice su dobili Marina Pintarić i Denis Hanić.