Loading Events
  • This event has passed.

Velikani butoh plesa iz Japana stižu u zagrebačko Jedinstvo

22 rujan, 2015Queer Zagreb Sezona predstavlja predstavu ‘Re-discover Kazuo Ohno’ u dva solo plesna nastupa Takao Kawaguchija ‘About Ohno Kazuo’ i Mitsuye Uesugi ‘A Story of Lady ‘O”.

Butoh ples u Pogonu Jedinstvo
Butoh ples u Pogonu Jedinstvo

U Velikom pogonu Jedinstva (Trnjanski nasip bb) 22. rujna s početkom u 20 sati nastupaju dvoje velikana japanske izvedbene scene koji predstavljaju rad začetnika butoh plesa Kazuo Ohna u dvije inspirativne predstave. Kazuo Ohno ističe se kao jedan od najutjecajnijih plesača 20. stoljeća s Merceom Cunninghamom i Pinom Bausch.

 

Energija koju je Ohno prenosio na svoju publiku bila je impresivnog intenziteta, te se navodi kako su njegovi nastupi publiku ostavljali dirnutu do suza, utopljenu u njegove pokrete koje su promatrali s obožavanjem i čistom zaljubljenošću u njegov lik.

 

Njegovi pokreti i plesni senzibilitet glavna su inspiracija plesaču Takau Kawaguchiju koji je proveo mnogo vremena analizirajući svaki pokret, mimiku lica, utjelovljujući Ohnovo vlastito tijelo kako bi što vjernije prikazao publici svu ljepotu butoh plesa. Kawaguchi je u tom procesu osjećao Tijelo, pitanja koje Tijelo nameće u cilju postojanja jednog s Tijelom. Sam proces stapanja bio je, kako sam autor napominje, put u nepoznato. No taj put ne samo da je bio nepoznat, nego i usamljen. Proces sjedinjenja u predstavi „About Ohno Kazuo“ je eksperiment koji je generirao nešto novo prateći tragove pokreta Kazuo Ohna.
Mitsuyo Uesugi je butoh plesačica koja je provela najviše vremena kao učenica slavnog Ohna, počevši upijati znanje od sedamdesetih godina 20. stoljeća. U svoje tijelo upila je njegovu tehniku, dušu, metodu, ljubav i ego u potpunosti. Njegova metoda je unutar nje rasla i gradila njezino tijelo, kao i njezinu dušu koja izlazi na vidjelo u „A Story of Lady ‘O’“ u kojemu ona još jednom postaje razigrana djevojčica.

 

Ulaznice po cijeni od 50/30 kuna mogu se kupiti na ulazu u Pogon Jedinstvo (Močvara) na dan izvedbe.

Details

Date:
22 rujan, 2015
Time:
20:00 - 23:55
Cost:
Kn30 – Kn50
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , , ,

Venue

Pogon Jedinstvo
Zagreb, Hrvatska + Google Map