Loading Events
  • This event has passed.

Wagnerov ‘Ukleti Holandez’ vraća se na scenu HNK u Zagrebu

26 siječanj, 2018Nakon više od trideset godina ‘Ukleti Holandez’ Richarda Wagnera ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK, u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Riječ je o operi čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze. Premijera je 26. siječnja 2018., u 19.30 h.

‘Ukleti Holandez’ u HNK

„S ‘Holandezom’ počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam je li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu,“ zapisao je Richard Wagner.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu njemačkoga romantičarskog pisca Heinricha Heinea „Uspomene gospodina Schnabelewopskoga“, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, donoseći propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem, od Rige do London, u ljeto 1839 godine.
U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o otkupiteljici Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, „Ukleti Holandez“ najavljuje sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput „Rajnina zlata“, „Walküre“, „Siegfrieda“ i „Sumraka bogova“.

U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić / Siniša Štork (Donald), Michael Robert Hendrick/ Tomislav Mužek (Georg), Mario Filipović / Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić / Neda Martić (Mary) te Pavel Strasil (Sotona).

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te studija filozofije i teologije debitirao na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno ostvarivši više od 40 opernih režija diljem Europe.

Program Ususret premijeri kojim će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstaviti novu operu održat će se u nedjelju, 21. siječnja u 11 sati. Ulaz je slobodan.
Sljedeće izvedbe su 29. i 31. siječnja te 3., 24. i 26. veljače. Ulaznice stoje 90-160 kn.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Details

Date:
26 siječanj, 2018
Time:
19:30 - 23:00
Cost:
90kn – 160kn
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Hrvatsko narodno kazalište
Trg Maršala Tita
Zagreb, Hrvatska