Loading Events
  • This event has passed.

Yuri Landman priprema nesvakidašnji koncert ‘motoriziranih instrumenata’ u Tvornici kulture

17 svibanj, 2019U petak 17. svibnja u Tvornici nastupa avangardni izumitelj glazbala Yuri Landman. Ulaz je slobodan.

Yuri Landman (Foto: promo)

Yuri Landman (1973.) je glazbenik i izumitelj glazbenih instrumenata. Na temelju pripremljenih gitarskih tehnika, 2001. godine sagradio je svoj prvi instrument kako bi riješio netočnost trenutnih priprema. Eksperimentirao je za grupe kao što su Sonic Youth, dEUS, Melt-Banana, Rhys Chatham, x-Easter Island Head, Half Japanese, Kaki King i druge.

Osim izvođenja i izmišljanja instrumenata, njegova glavna aktivnost je pružanje tečajeva i predavanja o izgradnji instrumenata. Od 2009. godine održao je preko 200 radionica za izradu DIY-instrumenata u Europi i SAD-u na glazbenim festivalima, glazbenim akademijama, umjetničkim akademijama, koncertnim i umjetničkim prostorima. Godine 2012. Yuri Landman i Bart Hopkin objavili su knjigu “Nice Noise”, knjigu o žičnim instrumentima i proširenim tehnikama za gitaru. Iste godine osnovao je bend Bismuth s Arnoldom van de Veldeom, te započeo i sa solo nastupima. Godine 2017. bio je zadužen za zvučnu umjetnost org III za razvoj ‘motorizirane’ zvučne umjetničke instalacije “Helikopteri”.

Instituti kao što su MIM (Phoenix), Muziekgebouw aan ‘IJ, WORM, Extrapool, Radiona, Matrix, Sonoscopia posjeduju vlastite zbirke njegovih instrumenata. Članci o njegovom radu pojavili su se u Pitchforku, The Guardianu, CNN-u, Libérationu, El Paisu, Frankfurter Algemeine i mnogim drugima.

Osim nastupa s trenutnim ansamblima i s Bismuth Landman, samostalno izvoditi koncerte uz pomoć elektronike i ‘motoriziranih instrumenata’. Stefan Woudstra objavio je dokument “Alles Tot Dit” o Landmansovom radu, dostupan na YouTubeu. Krajem 2013. Landman započinje niz samostalnih nastupa s motoriziranim instrumentima, gudačkim i limenim instrumentima, elektroničkom opremom i modulacijskim pedalama.

Jedan od takvih koncerata priprema i u Tvornici kulture.

Details

Date:
17 svibanj, 2019
Time:
21:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

Tvornica kulture
Šubićeva 2/Ljudevita Posavskog 1, Zagreb