Loading Events
  • This event has passed.

‘Za umrijet’ od smijeha’ premijerno satirizira u Lisinskom

16 studeni, 2017U četvrtak, 16. studenoga, u 20 h, u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu, održat će se premijera predstave ‘Za umrijet’ od smijeha’ Christophera Duranga, u režiji Maria Kovača.

'Za umrijet' od smijeha'
‘Za umrijet’ od smijeha’

„Oni su puni mana. Oni su zahtjevni. Oni su teški. Oni su antijunaci našeg doba. Oni su mi kad zatvorimo oči. Oni su odlučili poludjeti kako bismo mi shvatili da nismo normalni.“

 

Dramski tekst „Za umrijet od smijeha“ (Laughing Wild) američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga nastao je 1987. godine, a kao ishodište mu je poslužio vlastiti komični nastup s nogu, prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdesetih godina prošloga stoljeća.

 

U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. U ovom izdanju posrijedi je svojevrsna satirička fantazija koja uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnosti iz zamišljene budućnosti.

 

Glavni junaci predstave, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u bududnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti: Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni? Smijemo li biti autentični?Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima? Jesu li snovi sigurno utočište? Jesu li to uopće naši snovi? Ili točnije – čije snove sanjamo, treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

 

Sljedeće izvedbe su 23. i 30. studenoga te 3. i 12. prosinca. Ulaznice stoje 70 kn.

Details

Date:
16 studeni, 2017
Time:
19:30 - 23:00
Cost:
Kn70
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , ,

Venue

KD Vatroslav Lisinski
Zagreb, Hrvatska + Google Map