Loading Events
  • This event has passed.

Zagrebačka premijera kazališne predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’

3 listopad, 2018U srijedu, 3. listopada 2018., u 20 h, u Gradskom dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, održat će se zagrebačka premijera predstave ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ Ive i Vinka Brešana, u režiji Dražena Ferenčine.

  • 2
    Shares
‘Kako je počeo rat na mom otoku’

“Kako je počeo rat na mom otoku”, film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu ’90-ih – spojivši rat, odnosno njegov početak, kao temu sa žanrom komedije, “Otok” je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, dotad se činilo nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi…

A sada je “Otok” oživio i u kazalištu, u koprodukciji dvaju teatara – GDK “Gavella” i HNK u Šibeniku, kroz adaptaciju scenarija dramaturginje Željke Udovičić Pleština te u režiji Dražena Ferenčine. Jer ova u osnovi intimna priča, utkana u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo, ima nam – vjerujemo – što reći i danas, na pozornici.

Redatelj je Dražen Ferenčina, adaptaciju scenarija potpisuje Željka Udovičić Pleština, scenografiju Dragutin Broz, a kostimografiju Sara Lovrić Caparin. Autor glazbe je Mate Matišić, a svjetlo su oblikovali Zdravko Stolnik i Joško Bakula.

U predstavi igraju: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće i Zoran Gogić.

Šibenska premijera se održala 14. svibnja 2018.

Sljedeće izvedbe u Zagrebu su 4., 5. i 6. listopada, te 25. listopada u sklopu VII. Bobijevih dana smijeha.

  • 2
    Shares

Details

Date:
3 listopad, 2018
Time:
20:00 - 23:00
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , ,

Venue

Kazalište Gavella
Zagreb,
  • 2
    Shares