Loading Events
  • This event has passed.

Zatvori oči i vidi: Bloomsday Croatia 2013

15 lipanj, 2013“Mrzim ovu katoličku zemlju od stotinu rasa i tisuću jezika… Pula je mjesto gdje je i Bog rekao laku noć – pomorski Sibir. Istra je nevjerojatno dosadan klin na Jadranu napučen neukim Slavenima što nose crvene kapice i gigantske pumperice.” James Joyce, 1904.

Bloomsday Croatia 2013

1904. desilo se koješta u svijetu: Britanci su posjetili Dalaj-lamu na Tibetu, Rusi i Japanci su zaratovali, a i James Joyce je pobjegao iz Irske ruku pod ruku s voljenom Norom, pobjegao i stigao u burovitu zimsku Pulu kao budući učitelj engleskoga austro-ugarskim časnicima u Berlitzu. Iz Pule, prvoga grada u koji je par stigao i ostao šest mjeseci, kao i iz svih ostalih graadova, Joyce je neprestano upirao pogled u Dublin, koji se u njegovim tekstovima razrastao u grad-junak.

Među ljubiteljima lijepe riječi, 1904. će svakako probuditi sjećanje na 16. lipanj, kad je riječ o Joyceu, kao dan kada je irski mađioničar jezika zaodjenuo Dublin u odisejske boje, dan kada se desio Uliks, i dan kada je otpočela Joyceova intimna Odiseja s budućom životnom suputnicom Norom Barnacle. Onima, pak, koje je Joyce zadesio ne samo kao školska dužnost, 16. lipanj ima i dodatni joyceovski predznak, začet sad već davne 1929. godine u Francuskoj, kao dan kada se održava Bloomsday, javno čitanje ulomaka iz Uliksa diljem svijeta, slično španjolskome maratonskom čitanju iz Don Quijotea.

Treći put zaredom, Hrvatska se pridružuje prisjećanju na jedan običan dan u običnom životu običnog Leopolda Blooma jer Uliks je neobičan roman koji daje svježi pogled na život i svakodnevicu, a pravim poretkom riječi u rečenici otkriva ono ljudsko.

“Nemam ja vremena za knjigu od 900 stranica!” Nema veze, ne treba vam još. Mi smo tu da vam na trenutak vratimo Joycea čitanjem ulomaka na nekoliko jezika, ove godine i na turskome, u Puli od 15. do 17. lipnja, uz prijenos uživo na YouTubeu, radionicu i nastup plesne skupine Irish Maiden, tri izložbe i kavu sa samim Joyceom, turističku šetnju Pulom Joyceovim stopama, i koncertnim nastupom kantautora Luke Belanija.

Venue

Više lokacija
Poreč, Hrvatska + Google Map