Loading Events
  • This event has passed.

ZEZ Festival u KSET-u otvaraju Ex Eye Colina Stetsona i The Magickal Wow Band

16 travanj, 2018ZEZ Festival zamišljen je kao mutacija koncertnog ciklusa eksperimentalne glazbe koji se pod tim imenom održava u KSET-u već petu godinu i iza sebe broji preko 40 koncerata. U tjedan dana festivalskih događanja stvarat će se i slušati glazbu te pokušati otkriti do čega sve može dovesti zezanje s formom, dinamikom i zvukom. Želja je stvoriti sigurno prostor-vrijeme u kojem se može slušati drugačije. Od 16. do 22. travnja će se uz koncerte i Izložbu zvuka održavati i radionice, predavanja, projekcije…

  • 3
    Shares
Colin Stetson u Ksetu (Foto: Tomislav Sporiš)

U ponedjeljak 16. travnja nastupaju američki Ex Eye i domaći The Magickal Wow Band.

Ex Eye je post-metal benda Colina Stetsona, jedne od najvažnijih osoba eksperimentalne jazz scene. Festival će tako otvoriti isti saksofon koji ga je pred punim KSET-om 2013. i lansirao. Ex Eye dostavljaju soničnu lavinu metala i noisea slobodne forme.

Uz Stetsonov alt i bas saksofon, bend čine nemilosrdne perkusije Grega Foxa, gitara čikaškog improvizatora Tobyja Summerfielda i melodični synthevi S. Ismailya . Okupili su se kao live projekt na inicijativu saksofonista Colina Stetsona, široj javnosti poznat i kao član grupe Bon Iver, ili kao prateći i studijski glazbenik čija zavidna lista suradnika uključuje: Toma Waitsa, Arcade Fire, TV On The Radio, Feist, Loua Reeda, Davida Byrnea, Sinead O’Connor, LCD Soundystem, Bena Frosta i The National. Ostali članovi kvarteta također vuku poduže popise postignuća: izvanredni perkusionist Greg Foxiz avangardnog black metal benda Liturgy (i izHieroglyphic Being, Oneida, Guardian Alien…¬), multi-instrumentalist Shahzad Ismaily (Laurie Anderson i Lou Reed, Tom Waits, John Zorn, Laura Veirs,Billy Martin, Secret Chiefs 3…) te gitarist, skladatelj i improvizator Toby Summerfield (The Body).

Ova nečista metal sila debitirala je 2017. godine albumom na Relapse Recordsu. Igraju se s elementima black i doom metala, free jazza, hard bopa, harshnoisea, EDM-a pa čak i simfonija 20. stoljeća. Ex Eye otklanja svaku sumnju oko toga može li se s metalom još uvijek napraviti nešto svježe. Uz takvu listu referenci i neumoljivi live nastup u kojeg ne sumnja nitko tko je doživio Colina Stetsona uživo, nije ni čudo da su ostvarili instantni status legendi među publikom i kritikom.

Zagrijavanje za mračne čarolije Ex Eyea priuštit će mistični The Magickal WoW Band. Kao članovi Seven That Spells i Jastreba, naučili su ne trošiti riječi. Jedino što se može očekivati je „Total Disrespect for Music“.

  • 3
    Shares

Details

Date:
16 travanj, 2018
Time:
21:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , ,

Venue

Kset
Zagreb,
  • 3
    Shares