Loading Events
  • This event has passed.

Zoran Čalić svira Majke u Ljetnom vrtu Vintage Industriala

16 kolovoz, 2018U četvrtak 16. kolovoza u Ljetno vrtu Vintage Industrial Bara nastupa Zoran Čalić.

  • 41
    Shares
Zoran Čalić (Foto: promo)

Jedinstvena prilika za koncertni nastavak druge polovice ljeta. U četvrtak 16. kolovoza Zoran Čalić će odsvirati nešto što nikada nije, a što ga je inspiriralo i na koncu dovelo u taj bend – “Razum i Bezumlje” – prvi album Majki objavljen 1990.

Čeka vas akustično/električni koncert Zorana Čalića na el. gitari & vokalu, Jure Lesar akustična gitara & vokal, Martin Janežič – Buco na kajunu & udaraljkama.

Vinkovčanin Zoran Čalić definitivno je jedan od najboljih hrvatskih gitarista, a ostavio je trag upravo na jednom od najboljih hrvatskih rock bendova – Majke u period od ’92. do ’13. Kad je nastavio sa svojim projektima (Zoran Čailić Band, Samosvjetlo, Pokvarena Mašta, Gnjevni Crv, Matchless Gift, Big Foot Mama…).

Veliki “Razdor” snimio je Zoki s Majkama, ali taj prvi “Razum i bezumlje” je bio okidač pa će ovo biti jedan hommage tom albumu, glazbenicima s kojima je radio i koji su iz prvih redova gledali rođenje pravog hrvatskog rocka.

Evo što Zoki veli o cijeloj ideji i kako je došlo do nje:

“Neki dan me nazvao frend koji radi u Vintageu i sastavlja program, s prijedlogom – ‘ajmo složit svirku na terasi kluba, odsviraj jedan akustično/ poluakustični koncert sa stvarima koje su utjecale na tebe, kao glazbenika. Reko’, super ideja, može buraz! Nakon poziva, krenuo u glavi sastavljat setlistu odnosno popis pjesama koje bi mogao svirat… Stavim na taj popis stvari od T-Rexa, Stonesa, Howlin Wolfa , Hendrixa… Al’ sam onda pomislio, da možda to i nije neka tako orignialno, jer danas, u doba najezde cover bandova, ziher imaju gomilu sastava koji sviraju iste te ili slične pjesme i nekako mi je entuzijazam počeo kopnit… Onda se sjetih albuma koji me zaista, al ono istinski opčinio, začarao, razvalio kao klinca i promjenio me. Promjenio je moje stavove i pogled na život, skužio sam način na koji se mogu izrazit, izrazit preko električne gitare… Bio je to album “Razum i bezumlje”, prvi album grupe Majke , koji je objavljen u teška vremena (travanj 1990.).

Tada sam imo nepunih 17 godina i dobro se sjećam, kada je ploča izašla! Taj dan sam u gradu (Vinkovcima) sreo Dusparu (Ivicu, prvi gitarist benda) koji je pod rukom nosio 10-ak gramofonskih ploča, Lp-ova, (da, vinila) i s osmjehom na licu, pokazo mi je taj Sveti gral rokenrola i reko je: “Evo ga, prvi album grupe Majke”.

Sve mi se na tom albumu svidjelo, odmah, na prvu! Od omota, kojeg je napravila Mirta (Pavić), akademska slikarica i tadašnja Dusparina djevojka, pa do samih pjesama koje smo počeli preslušavat u mojoj sobi u kojoj sam imao gramofon… Kako je to grmilo i sjevalo sa svih strana, jednostavno; zvučalo je nevjerojatno, nevjerojatno moćno… Zvuk koji traži da ga stalno pojačavaš i slušaš sve te pjesme na 11. (maksimum!) Magija… čista rokenrol magija koja me osvojila i koja me drži i danas.

To je sigurno jedan od onih albuma koji su najviše utjecali na mene i na moj muzički razvoj! Gitaristička grmljavina, bubanj i bas razbijaju, vokal koji se bori sa zvučnim zidom Marshalla i donosi jake poruke… iz SVE SNAGE, braćo i sestre!

Koncert 16. kolovoza u Vintage Industrialu je posveta mojim prvim muzickim uzorima iz grada, rokenrol ekipi iz Vinkovaca.”

  • 41
    Shares

Details

Date:
16 kolovoz, 2018
Time:
21:00 - 23:30
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
, , , , , ,

Venue

Vintage Industrial Bar
Savska 160
Zagreb, Hrvatska
  • 41
    Shares