11. međunarodni susret Šumskih pjesnika

11. međunarodni susret Šumskih pjesnika (Foto: promo)

Ovoga petka, 5. kolovoza, ponovno će se okupiti Šumski pjesnici. Nesvakidašnja manifestacija koju organiziraju Maja Klarić iz Šibenika i Goran Blažević iz Umaga već 11 godina omiljeno je mjesto okupljanja zaljubljenika u poeziju i prirodu.

Svoju dugovječnost koja je već prešla u tradiciju Šumski pjesnici mogu zahvaliti mnogočemu. Izuzetna atraktivnost lokacije oko ponora Butori i jedinstvenost ovog susreta u kojem se ne koriste nikakva tehnička pomagala već pjesnici čitaju okupani svjetlom krijesa, lučica i zvijezda zasigurno prednjači u tome. Uz kontinuiranu financijsku i logističku podršku Općine Grožnjan svakog prvog petka u kolovozu publika koja sjedi na travi ili balama sijena uživa u čitanju poezije iz brojnih zemalja naše regije.

Tako je i ove godine društvo koje će čitati prilično šaroliko. Od domaćih pjesnika, iz Pule stiže Daniel Radočaj, a iz Pazina Jana Prević Finderle. Gošća iz Srbije je Jelena Paligorić, a iz Slovenije Aljoša Pužar. U Kući za pisce u Pazinu u kolovozu će boraviti mostarski pisac Mirko Božić, koji će također te večeri posjetiti Butore i čitati svoju poeziju. Kao i obično, tu su i gosti iz Italije koja ove godine ima dvije predstavnice – pjesnikinje Isabella Serra i Cristina Micelli. Redoviti gost Šumskih pjesnika je poznati mađarski pjesnik Tibor Weiner Sennyey koji je po uzoru na šumsku knjižnicu u Butorima postavio sličnu kućicu za besplatnu razmjenu knjiga u svom gradu nedaleko od Budimpešte. Nakon čitanja poezije slijedi glazbeni program u kojem će ove godine nastupiti kantautor Ivan Škrabe.

Svake godine organizatori u Butore postave i tri kamene ploče s uklesanim pjesmama autora koji su prijašnjih godina gostovali na ovoj lijepoj manifestaciji, rad umjetnika iz Buja, Darka Brajkovića. Nakon niza uspješnih godina održavanja povodom prošlogodišnje 10. obljetnice postavljena je i informativna ploča uz cestu koja vodi do lokacije radi lakšeg snalaženja i informiranja posjetitelja o samom ponoru, ali i pjesničkom okupljanju, budući da se u Butorima broji sve veći broj posjetitelja ne samo prvog petka u kolovozu već i tokom cijele godine.

Pridružite se čitanju u Butorima ovog petka u 20.30 i osjetite ljepotu pjesničke riječi u tišini ljetne noći.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X