14. Jazzg: Ida Nielsen & Funkbots + B´s FUNstallation u Petom kupeu

Ida Nielsen

Ida Nielsen, danska bas gitaristica, skladateljica i pjevačica, nastupit će u Petom kupeu 21. listopada u sklopu 14. Zagreb Jazz Festivala. Ulaznice na entrio.hr.

U anketi utjecajne glazbene web stranice Music Radar za 2019., Ida je uvrštena među deset najboljih basistica svijeta, uz kultne basiste kao što su Stanley Clarke i Victor Wooten. Poznata i kao Bas Ida, Bassida ili Ida Funkhouser, rođena je 1975. u Danskoj. Počela je svirati bas gitaru kao šesnaestogodišnjakinja, 1998. je diplomirala električni bas na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Danskoj, a pažnju glazbene javnosti privukla je kao članica danskog pop rock benda Michael Learns to Rock i belgijske kultne grupe Zap Mama. Prvi album kao voditeljica sastava, “Marmelade”, objavila je 2008.

Prekretnica u njezinoj karijeri dogodila se 2010. kad je dobila poziv od Princea da se pridruži njegovom bendu New Power Generation. S njim je snimala albume i koncertirala sve do Princeove smrti 2016. Osim toga, bila je članica Princeovog ženskog pratećeg benda 3rdeyegirl koji je pokrenut 2012., a u kojem je djelovala s američkom bubnjaricom Hannom Wellton i kanadskom gitaristicom Donnom Grantis. O suradnji s glazbenom legendom, Ida je rekla da je to za nju bilo čarobno glazbeno putovanje, ispunjenje najvećih snova iz djetinjstva, te svakako najveći dar koji je dobila u životu, a iskustvo koje je stekla nemjerljivo. “Najvažnija stvar koju me Prince naučio je svirati svim srcem. Stalno!”, izjavila je.

Nakon što je niz godina bila usredotočena na suradnju s Princeom, Ida se ponovno posvetila svojoj samostalnoj karijeri. Objavila je nekoliko albuma i često nastupa na koncertima i festivalima sa svojim bendom Funkbots. S njima će nastupiti i u Zagrebu, a njihovu glazbu opisuju kao “visokoenergetski funk show pun dobrih vibracija, čvrstog groova i suptilnih referenci na njezinog bivšeg poslodavca i učitelja”.

Prije IDe Nielsen i njenog pratećeg banda, koncert će održati hrvatski sekstet B´s FUNstallation.

Krajem prošle godine objavili su treći autorski album “Hold On” i proslavili 10 godina kontinuiranog djelovanja. Ove je godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin u kategoriji za najbolji album jazz glazbe i najbolju skladbu jazz glazbe.

Pod nazivom B’s FUNstallation (skraćenica od Baja’s) krije se šest glazbenika srednje hrvatske jazz generacije koje je okupio trubač Zvonimir Bajević u proljeće 2012. Zajednički projekt, u kojemu je kreativno ostvarivanje u potpunosti otvoreno i poticano od strane svakog njegovog kotačića, prirodno je izrastao na dugogodišnjem zajedničkom muziciraju i prijateljevanju u okviru HGM Jazz orkestra Zagreb. Kasnije su nastavil na zajedničkom profesionalnom putu u Jazz orkestru HRT-a, čiji su bili ili jesu većim dijelom stalni članovi. Slijedom životnih i profesionalnih okolnosti koje vode mlade glazbenike, ali i glazbenog sazrijevanja („always keep the channel open”), ideja okupljanja manjeg, fleksibilnog izvođačkog sastava okrenutog istraživanju glazbenog izraza njegovih članova učinila se prirodnim slijedom stvari. Sudjelovanje svih članova u mnoštvu različitih projekata, te s dugim nizom glazbenika (Elvis Stanić Group, Jazz Me Do Quintet, Satellite Quartet, Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Jazz Orkestar HRT-a, HGM Jazz orkestar Zagreb, The Problems, Lasse Lindgren Big Constellation, The Bonebomb, Big band RTV Slovenija…) s kojima su članovi B’s FUNstallation surađivali i ostvarivali svoju glazbenu afirmaciju, ostavio je velik utjecaj i tragove koje kroz vlastite kompozicije pokušavaju sintetizirati u svoje viđenje stvari, pojava, osjećaja i situacija koje doživljavaju.

Članovi sastava su: Mario Bočić (tenor saksofon), Zvonimir Bajević (truba, krilnica), Davor Doležal (gitara), Luka Žužić (klavijature, trombon), Goran Rukavina (kontrabas, električna bas gitara) i Borko Rupena (bubnjevi).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X