Melissa Aldana na 4. Backstage Live u Puli

Melissa Aldana u Puli

Na 4. Backstage Live Pula festival u Istarsko narodno kazalište 9. srpnja stiže Melissa Aldana Quartet.

Čileansko-američka tenor saksofonistica nominirana za Grammy, Melissa Aldana velika je zvijezda u usponu karijere. The Washington Post njezinu je glazbu opisao kao “novi osjećaj mogućnosti i smjera u jazzu”. U Puli nastupa s kvartetom u kojem nastupaju također talentirani glazbenici: Lage Lund (gitara), Pablo Menares (bas), Kush Abadey (bubanj).

Melissa Aldana je jedna od osnivača ARTEMIS-a, all-star kolektiva. Njihov debi album uključuje Aldaninu kompoziciju „Frida“ koja je bila posvećena meksičkoj slikarici Fridi Kahlo koja ju je nadahnula tijekom „njenog procesa samootkrivanja kroz umjetnost.“ Khalo je bila predmet njenog proslavljenog albuma „Visions (Motéma)“ iz 2019. zahvaljujući kojoj je osvojila i prvu nominaciju za Grammy.

S novim glazbenim konceptom oduševila publiku na ovogodišnjem jazzahead!-u, najvećoj svjetskoj jazz manifestaciji na kojoj je nastupila odlukom međunarodnog stručnog žirija. S dvadeset i četiri godine pobjedila je na natjecanju “Thelonious Monk” u kategoriji jazz saksofonista kao prva žena instrumentalistica i prva južnoamerička glazbenica koja je pobijedila na tom međunarodnom natjecanju. Posebno je to priznaje i zato jer su među članovima žirija bili Branford Marsalis i Wayne Shorter.

Novi album, “12 Stars” objavila je za kultnu diskografsku kuću Blue Note. Osim toga njezina se slika nedugo našla na naslovnici DownBeata što je dodatno podiglo njezin ugled u svijetu jazza. Uz sve to, međunarodna Udruga jazz novinara u ovogodišnjem ju je glasovanju proglasila najboljom jazz umjetnicom u usponu karijere. Saksofon su svirali i njen djed i otac, a ona ga je počela svirati kada je imala šest godina. Stasala je pod snažnim utjecajem umjetnika kao što su Charlie Parker, Cannonball Adderley i Michael Brecker. Na početku je svirala alt saksofon, a nakon što je čula glazbu Sonnyja Rollinsa, posvetila se tenoru. Godine 2005. u Čileu je upoznala pijanista Danila Pereza koji ju je pozvao da svira na Panama Jazz Festivalu i uputio ju je na audicije za glazbene škole u SAD-u.

Zahvaljujući iznimnoj nadarenosti pohađala je Berklee College of Music u Bostonu gdje su joj profesori bili uglednici jazza, među ostalima Joe Lovano, George Garzone, Greg Osby i Ralph Peterson. Na Berkleeju je diplomirala 2009., a potom se preselila u New York gdje je studirala kod slavnog saksofonista Georgea Colemana. Poslije je surađuvala s uglednim jazz glazbenicima kao što su Jimmy Heath, Peter Bernstein, Kevin Hays, Christian McBride i Jeff “Tain” Watts, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimila šest albuma.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X