24. Internacionalni Zelenkovac Jazz Festival

24. Internacionalni Zelenkovac Jazz Festival

Dvadeset i četvrto izdanje Internacionalni Zelenkovac Jazz Festivala održat će se od 8. do 10. kolovoza u Eko zoni Zelenkovac.

Program:

Četvrtak, 8. kolovoza:

Sneaky Jesus (Wroclaw, Poljska)

Sneaky Jesus – kvartet iz Vroclava koji svira nekonvencionalnu muziku. Bend kombinira zvukove poljskog jazza s dubom, psycho rockom i hip-hopom. Međutim, ne pridaju veliku važnost pravilima svakog od ovih žanrova. Postoje samo dva pravila u muzici Sneaky Jesus: ne razmišljajte previše i vjerujte svojim emocijama. Kvartet čine saksofonistica Matylda Gerber, gitarist Maciej Forreiter, basist Beniamin Łasiewicki i bubnjar Filip Baczyński. Nakon toplo primljenog debitantskog albuma “For Joseph Riddle”, bend se vraća s novim izdanjem s još širim spektrom zvukova, albumom “For Chaching Taphed”. Na albumu bend se osvrće na filmsku muziku, etiopski jazz, spiritualni jazz, hardcore i, prije svega, zvuke Wroclawa. Muzičari ideju ovako smjele kombinacije stilova nazivaju “nova urbana muzika”.

Uroš Spasojević Trio (Valjevo, Srbija)

Uroš Spasojević je jedan od pionira autorskih muzičkih projekata na ovim prostorima u kojima bas gitara zauzima centralno i eksperimentalno mjesto. Od svojih početaka je okrenut malim formacijama, odnosno solo sviranju basa uz korištenje efekt pedala. Kao veliki ljubitelj karakterističnog zvuka koji njeguje minhenska izdavačka kuća ECM, u svom radu naklonjen je kompozicijama u sporom i srednjem tempu, obojenim specifičnim atmosferičnim aranžmanima, kao i elementima komorne klasične muzike i minimalizma. U njegovom triju su i predvodnik nove srpske jazz scene, izvanredni trubač Ivan Radivojević, kao i najperspektivniji domaći mladi bubnjar Petar Ružičić.

Sonas (Novi Sad, Valjevo)

Sonas je progresivni pop muzički duo koji kombinira elektronski zvuk, zanimljive bubnjarske ritmove i melodične vokalne linije. Sonas je inspiriran različitim kulturama. Ta ljubav se izražava kroz fuziju zvuka gdje se spajaju modernizam i drevnost, utjecaji istoka i zapada. Iako je engleski jezik najzastupljeniji, tekstovi su pisani i na arapskom, španjolskom i srpskom. Trenutno rade na svom albumu a neke od jos uvijek neobjavljenih skladbi su izvodiliI i na Zelenkovac Jazz Festivalu (2022.) Nefestik festivalu u Češkoj (2023.) i Pilzenu (2023). Članovi sastava su: Sara Vuletić (vokal, kantautorica specifična po tome što pjeva na različitim jezicima) i Branko Popović (višestruko nagrađivani bubnjar, dobitnik najprestižnije bubnjarske nagrade na Berkleyju Avedis Zildijan).

Petak, 9. kolovoza

Taxi Consilium (Skopje, Makedonija)

Taxi Consilium čine vrijedni akteri (i jedna akterica) intrigantne i izuzetno kreativne skopske jazz scene, okupljene oko etikete PMG Jazz i tradicije makedonskog muzičkog talenta. Iza sebe Taxi Consilium ima nekoliko izdanja koja odišu šarmantnim duhom, poetičnom letargijom kao i dubokom kontemplacijom simbola života sa različitih meridijana. Tako nas, na trenutke, muzika Taxi Consiliuma uvodi u fiktivni svijet iz italijanskih giallo filmova, pa naglo vraća u komešanje urbanog života zapada ali i tradicije balkanskih gradova. Pokretačka snaga benda je u kompozitorskom talentu gitarista Filipa Bukršlieva, ritmovima vrhunskog makedonskog bubnjara Dragana Teodosieva, opijajućim bas-klarinetskim linijama Blagojčeta Tomevskog i vilinske energije na kontrabasu Andree Mirčeske.

Jazoo (Slovenj Gradec, Slovenije)

Jazoo su jedan od najstarijih slovenskih aktivnih jazz bendova, postoje od 1996.godine. Muzika koju stvara petočlani bend je teže definirati, veoma je dinamična. Iako ih mnogi kritičari svrstavaju u jazzsami priznaju da preferiraju termin “improvizovana muzika”, koji pored jazza uključuju i druge elemente: etno, elektroniku, fusion, ambijent i nu-jazz. Muzika je originalna, puna iznenađenja i uglavnom instrumentalna, jer bend želi nastaviti svoj originalni smjer. Pojavljuje se i vokal, ali mu ostali instrumenti rijetko daju glavnu ulogu. Jazoo ne postavlja granice, već se prepušta kreativnoj energiji i osjećaju slobode iz kojih članovi crpe snagu i inspiraciju.

Marcel Gidote’s Holy Crab (Pilzen, Češka)

Češki psihodelični bend osnovan 2019. miješajući utjecaje rocka, krauta i jazza s modernim zvukom. Trenutnih pet članova su Jan Bukovjan na vokalu, tenor saksofonu, flauti, klarinetu i akustičnoj gitari, Ondřej Vávra na vokalu i gitari, Viktor Eberle na vokalu, klavijaturi i sintisajzerima, Marek Sobota na basu i Matěj Šolc na bubnjevima. MGHC je izdao svoj debitantski EP pod nazivom »Bay Of Roots« za nezavisnu češku etiketo Polí5. Godine 2021. bend je samostalno producirao svoj prvi cjelovečernji album »Humidity Breaking Limits« gdje su krenuli naprijed ka složenijem, ali težem muzičkom izrazu. Novi album pod nazivom »Farm Alarm« baziran je na više vokalnih dijelova, akustičnoj gitari i sintisajzeru te djeluje kao upečatljiv podsjetnik na klimatsku krizu naše planete.

Subota, 10. kolovoza

Boganan (Beograd)

Instrumentalni post-rock/nujazz/funk bend koji se razvio iz projekta Radio Krakov: Mlađa (Stray Dogg) bubnjevi, Pera (Njuškači jabuka) bas, Toby Nataniel (Black Heart Procession) klavir, AcaJoca (Presing) flauta/saks/semplovi i Vladimir Krakov (Tornado Ptice, Pressing) gitara.

Gacki galeb (Rijeka, Hrvatska)

Gacki galeb je veliko osvježenje na riječkoj glazbenoj sceni. Gacki Galeb je disko funk pop ekipa sastavljena od sjajnih muzičara iz bendova Silk Milk, Veja, Fanaa, Japanski Premijeri, Techno Vikings, Ortegas…koji svi zajedno čine jedan električni spoj groova i nježnih pogleda. Uz klasične instrumente uobičajene za svaki bend tu su još i keytar ili ti popularni “huljofon”, konge i truba koji daju unikatan zvuk. Gacki Galeb ima desetak koncerata iza sebe a 19. veljače 2024. su objavili svoj prvi album »Pluton«.

Balboa (Eindhoven, Holandija)

Balboa je osmeročlani live bend iz Eindhovena. Izvode svoj vlastiti rad, pod utjecajem Afrofunka iz 70-ih. Imena kao što su Ebo Taylor, Hugh Masakela i Fela Kuti izvori su inspiracije za Balbou. Povrh toga, Ricardo Leverock iz hip-hop kolektiva Damn stavlja sloj hip-hopa na muziku koja se savršeno uklapa. Balboa premošćuje jaz između afrofunka i hip-hop sa dobrom dozom soula, što rezultira super atmosferom za dobro raspoloženje, stvorenom za ples. Balboa je dva puta svirao uživo na Bluenote Sessionima u koncertnoj dvorani Frits Philips, Jazz festivalu Breda i na jazz-u na Maasu gdje se našao među holandskim jazz ikonama kao što su Hans Dulfer i Benjamin Herman. Ovog kolovoza, Balboa će svirati na džez festivalu Zelenkovac u Bosni, a njihov prvi EP je objavljen 4. travnja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X