31. Wave-Gotik-Treffen u Leipzigu uz Nitzer Ebb i Ladytron

Pagan Village na 26. Wave-Gothic-Treffen u Leipzigu (Foto: Tomislav Ljubojević)

U njemačkom gradu Leipzigu već naveliko traju pripreme za još jedan Wave-Gotik-Treffen. Kao i uvijek oko katoličkog blagdana Duhova cijeli je vikend zajedno s ponedjeljkom rezerviran za tridesetak tisuća posjetitelja u crnom. Koncerti, predavanja, izvedbe klasične glazbe, izložbe, tulumi po cijelom gradu zakazani su u periodu od 17. do 20. svibnja.

Gotičari iz cijelog svijeta okupljaju se po koncertnim dvoranama, crkvama i grobljima, gradskim trgovima i brojnim klubovima koji rade do jutra.
Glazbeno je pokriven cijeli spektar dark glazbe: od synthpopa do goth metala, od EBM-a do neofolka, od srednjovjekovnih napjeva do horrorpunka, post punka i industriala. Koncerti se održavaju na dvadesetak lokacija, nakon njih su slušaonice s DJ-evima iz cijelog svijeta.

Dok ovo pišemo, za četverodnevni festival najavljena su 154 izvođača, u zadnjim danima prije festivala broj naraste do 200.

Većina posjetitelja stiže već u četvrtak, 16. svibnja kad počinju warm-up slušaonice, isti dan otvara se i veliki kamp smješten pored sajamske dvorane Agra gdje je i centar cijelog festivala. Kampiranje pokraj Agre plaća se dodatnih 40 eura, 15 eura cijena je parkinga. Unutar kompleksa Agre je i Black market, velika dvorana prepuna štandova s odjećom. U blizini je Pagan Village, srednjovjekovni open air festival na koji se može ući s festivalskom narukvicom.

Program se još kroji no očekuje se da će u subotu, na udarni dan festivala, u Agri nastupiti Nitzer Ebb, britanske EBM zvijezde koje postoje već više od 40 godina. Uz njih posebna su festivalska poslastica britanski Ladytron koji sami sebe opisuju kao elektronski pop, a posljednjih godina nisu objavili novu glazbu i rijetko idu na turneje. Na pozornicu će se popeti i Miranda Sex Garden, bend čiju glazbu wikipedia opisuje kao gothic rock/dark wave/ethereal wave. Bili su popularni još u devedesetima, raspali se pa ponovno počeli nastupati pretprošle godine. Nastupit će i Cassandra Complex, Christian Death i Psyclon Nine.

Kao i svake godine, u klubu Volkspalast će se na središnji dan festivala, u subotu, 18.5. održati veliki fetish party Obsession Bizzar sa strogim dress codeom.
Specijaliziranih okupljanja bit će još, zasad su najavljeni queer party Glitter+Trauma, kao i Lolita party.

Četverodnevni festival službeno počinje u petak 17. svibnja viktorijanskim piknikom u lajpciškom parku Clare Zetkin.

Ulaznica s kojom je besplatan gradski prijevoz stoji 170 eura, a za posjetitelje besplatni su i ulazi u gradske muzeje i kazališta.

Link: https://www.wave-gotik-treffen.de

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X