Braća Teofilović u velikom dvorištu Močvare & Pogona Jedinstvo

Braća Teofilović

Nakon što smo u veljači u klubu Močvara promovirali novi album braće Teofilović na prigodnoj turneji, sada imamo čas najaviti koncert ovog sjajnog dvojca koji će se održati u ponedjeljak 27. lipnja u velikom dvorištu Močvare i Jedinstva. Braća Teofilović tom će prilikom predstaviti njihov novi, uspješni album “Element” koji je objavljen ove godine za Croatia Records, ali i podsjetiti na sve druge pjesme iz bogate karijere.

Blizanci Teofilović, Ratko i Radiša, rođeni su u Čačku, a glazbom su se počeli baviti gotovo slučajno. Tamošnji dirigent Predrag Peruničić je, prilikom pokretanja gradskog zbora, jednom prilikom čuo Ratka i dugo ga nagovarao da se počne baviti pjevanjem. No, tada je ljubav prema košarci bila jača, a kada je Ratko napokon popustio, sa sobom je poveo i Radišu za kojeg Peruničić nije ni znao da postoji. Osupnut ljepotom njihovih glasova, dirigent je zbog strukturirao oko braće Teofilović, a njih dvojica uvijek ističu kako je upravo on zaslužan što su se odlučili profesionalno baviti glazbom.

Nakon iznenadne smrti Predraga Peruničića, braća se sele u Beograd gdje započinju s istraživanjem starih glazbenih zapisa i muzičke baštine Srbije i Balkana. Tradicijsko glazbeno i poetsko naslijeđe interpretiraju autentičnim, do tada nezabilježenim a capella dvoglasjem, koji postaje njihov zaštitni znak i koji ih s razlogom svrstava u jedinstvenu muzičku pojavu na Balkanu. Prvi album su objavili 1998., a nakon toga su izašla još tri studijska i jedan koncertni album od kojih je “Vidarica” iz 2012. snimljena s Miroslavom Tadićem te im donio do sada najveće priznanje struke i publike.

Osim s Tadićem, braća Teofilović su surađivala i s Vlatkom Stefanovskim te drugim glazbenicima, nastupali diljem svijeta, a trenutno rade na zajedničkom materijalu s Matijom Dedićem. Njihova jedinstvena vokalna izvedba jednostavno je magična i teško je bilo kojem glazbeniku ne izraziti želju za suradnjom. Isto tako je nemoguće ostati ravnodušan dok slušate Ratka i Radišu u njihovoj izvedbi, a o tome najbolje svjedoče riječi renomiranih domaćih autora kao što je, primjerice, Miljenko Jergović:

Vokalna muzika ima u sebi nešto što gotovo pa organski utječe na čovjeka. To je muzika nad muzikama, a njih dvojica su u stanju tako otpjevati u svoja dva glasa neku pjesmu da nam se učini da ta pjesma prije njih zapravo nije niti postajala. Njih dvojica su, na neki način, ono što bi se moglo nazvati materijalnim kulturnim dobrom kojeg bi trebalo staviti u zaštitu ministarstva kultura i ministarstva za ljudske resurse. Braća Teofilović nečemu što pripada mrtvoj i dosadnoj tradiciji daju jedan novi, posve neočekivan i na neki način moderan život. To što oni rade je savršeni netradicionalni tradicionalizam.

Upad u pretprodaji: 120 kn
Upad na dan koncerta na blagajni kluba: 150 kn

 

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X