Bruna Matić predstavlja album u Centru za kulturu Novi Zagreb

Bruna Matić (foto: Promo)

U sklopu dugogodišnjeg projekta Jazz Point Novi Zagreb Centar za kulturu Novi Zagreb poziva 9. prosinca 2022. u 20 sati na predstavljanje albuma „N O I S E” jazz kompozitorice i bubnjarke Brune Matić.

Brunin najnoviji projekt predstavlja nešto posve novo u svijetu glazbe jer spaja vizualnu umjetnost sa živom glazbom u kontekstu jazz ansambla. Komponenta ove suite koja je publici sasvim nova je video koji se sinkronizirano prikazuje za vrijeme svirke, koji uz glazbu pomaže ispričati priču projekta N O I S E. Kombinacija jazza i elektronike autoricu predstavlja u sasvim novom svjetlu, istražujući nove puteve jazza u 21. stoljeću kroz stapanje glazbe i vizualne umjetnosti, dok nas narativni sadržaj ovog djela vodi kroz priču o životu u modernom svijetu.

Projekt N O I S E govori o buci s kojom se svakodnevno susrećemo. Buka prometa, radova, sirena, te u širem smislu neželjeni sadržaj se miješa s ogromnom količinom informacija kojima smo svakodnevno bombardirani. Većinu sadržaja koju konzumiramo svakodnevno više svjesno niti ne percipiramo. Zvukovi se isprepliću sa svjetlima, reklamama, informacijama, telefonskim pozivima, mislima, stvarajući buku koje nismo niti svjesni, što je polako postalo sastavni dio modernog života u gradu.

Brunu Matić ovaj projekt publici predstavlja u sasvim novom svjetlu. Nakon albuma prvijenca koji je karakteriziran tradicionalnijim zvukom i pristupom jazzu, mlada bubnjarka se odlučila okrenuti istraživanju elektronske glazbe. Kompozicije su stoga spoj ritmova iz raznih elektronskih žanrova, kao što su dubstep, trap, 2-step i drum n bass, te jazz improvizacije i harmonije.

Spoj videa i glazbe, te korištenje elektronskih efekata je odraz trenutnih strujanja jazz glazbe u 21. stoljeću, gdje glazbenici kao što su Brad Mehldau, Mark Giuliana, Jojo Mayer, Robert Glasper i drugi crpe inspiraciju iz raznih žanrova elektronske glazbe, ali i hip-hopa.

Projekt je prvi put predstavljen sa jazz orkestrom HRT-a na autorskom koncertu u svibnju 2021. U međuvremenu su kompozicije prearanžirane za kvintet i izdane u vlastitoj nakladi 1. listopada 2022.

Mlada bubnjarka je na ovom projektu radila oko dvije godine, te je autorica kompozicija, aranžmana, teksta i videa.

O projektu autorica kaže:

”Svakodnevno smo bombardirani s toliko informacija da većinu te buke ili ”buke” više niti ne primijetimo, a većina tih informacija je totalno nebitna. Kad bismo mogli eliminirati većinu tih informacija, uopće nam ne bi nedostajala”, objasnila je Bruna, ”stoga sam na neki način htjela staviti zrcalo na svijet koji nas okružuje i prikazati ga kroz jedan od glavnih aspekata koji ga označava- buka.”

”Umjetnost nam daje siguran prostor u kojem možemo istraživati ideje i pričati priče koje u stvarnom životu možda ne bismo mogli ispričati ili ne bismo mogli toliko dobro dočarati i taj aspekt stvaranja umjetnosti me iznimno privlači.”

Album je izdan u vlastitom izdanju i to putem vlastite izdavačke kuće Zebra Music uz pomoć internet distributera CDbaby. Ovaj potez je logična odluka potaknuta trenutnim strujanjima u svijetu glazbenog poslovanja gdje mladi glazbenici odlučuju sami utabati svoj put.

“N O I S E” je objavljen 1. listopada 2022. godine, te izveden na festivalu jazzHR 6. listopada.

Album je dostupan i na streaming platformama na linku, dok su video i fizičke kopije dostupni na web stranici www.brunamatic.com.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X