Cabaret ‘Splićanke’ u Vidri

“Splićanke”

Cabaret “Splićanke” autora i redatelja Ivana Lea Leme, jedna od najpopularnijih splitskih predstava posljednjeg desetljeća koju je u Splitu pogledalo više od 13 000 ljudi, 18. ožujka ju u Centru Gervais u Opatiji, a 19. ožujka u Vidri, u Zagrebu.

Cabaret “Splićanke” omnibus je od pet ispovjednih priča Splićanki ispričanih u maniri stand up komedije s pratećom pjesmom i glamuroznom plesnom točkom u koreografiji svjetski poznatog Lea Mujića. Predstava satirizira i ironizira mane današnjeg Splita i Dalmacije u kojima će se mnogi prepoznati. Izvrsnu glumačku postavu kao rođenu za ovu predstavu čine Ana Gruica, Nada Kovačević, Lidija Florijan, Mia Vladović i Ana Uršula Najev.

„Iznimno je glumački i kondicijski zahtjeva predstava, i koliko je to otegotna okolnost, toliko me i veseli svaki put dotaknuti i gurati svoje limite u želji za što boljom izvedbom,” rekla je Ana Grujica koja je za ovu predstavu posebno vezana. „Prvenstveno zato jer sam na sceni od 2005., tako da se Splićanke provlače kroz pola moga glumačkog života. Sve predstave dolaze i odlaze, samo Splićanke ostaju,” rekla je Grujica i dodala „Split je oduvijek bio dio zanimljivog geografskog položaja. Spoj Italije i Turske u srcu Mediterana. Spoj istoka i zapada. I ta dualnosti se i danas jasno vidi. Jak sudar onoga što bismo htjeli i onoga što jesmo vidljiv je na svakom koraku. I u odnosu prema poslu, obitelji, ženama, djeci i prijateljima. Svaka od tih silnica ima svoje prednosti i mane. Do pojedinca je što će iz tog bunara tko zagrabiti”.

Tajnu uspjeha Splićanki, za koje karte planu i nakon 7 godina igranja, komentirala je i Nada Kovačević koja glumi profesoricu glazbene kulture kojoj se ne sviđa ukus današnje djece odnos. „Upravo moj lik zastupa vrijednosti staroga Splita. Cabaret Splićanke su predstava koja ima svoju trajnan odnos sa publikom. Tajna je u oku, uhu i srcu gledatelja. Naime, većina ljudi uživa gledati ovu predstavu, neki čak više puta,” rekla je Nada.

Autor i režiser “Splićanki” Ivan Leo Lemu kaže kako je ova predstava postoji iz nekoliko razloga. Prvi razlog je pokušaj skromnog doprinosa amortiziranju i anuliranju patrijarhalnih naivnosti koje još zapljuskuju obale grada i društva. Predstava također pokušava pomoći borbi protiv raznih strahova i inhibicija kojima opterećujemo um i srce. Uz to, cilj je bio i oraspoložiti kako sebe tako i publiku jer smo sve mrgodniji i mrgodniji. „A to stvarno nema smisla pošto će na kraju sve biti u redu. I u našoj scenskoj igri i u igri života. I nadasve, Cabaret Splićanke posvećen je Splićankama! One su mediteranske kraljice i lipo ih je vidit nasmijane i inspirirane,” komentirao je Lemo.

Ulaznice su dostupne na Mojekarte.hr

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X