Cantus Ansambl u Lisinskom

Cantus Ansambl u Lisinskom

Treći koncert ciklusa Cantus Ansambla, ujedno prvi u ovoj godini, održat će se u ponedjeljak 13. veljače s početkom u 20 h, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Koncertom naziva SUDARI, ravnat će Ivan Josip Skender, a na programu su tri djela značajnih autora suvremene glazbe koji su već ušli u povijest glazbe dvadesetog stoljeća, a njihova djela pokazuju tri različita, a kompleksna pristupa suvremenom zvuku. Četvrtim djelom ansambl gleda u budućnost te će praizvesti novo djelo živuće i istaknute hrvatske autorice.

György Ligeti za svoj je četverostavačni Komorni koncert rekao da je ta skladba „koncert utoliko što su svih trinaestero izvođača ujedno virtuozni solisti i svi su jednaki”. Radi se, dakle, o djelu za trinaest solista, „a njihove se dionice razvijaju simultano, ali u raznolikim ritamskim konfiguracijama u obično u različitim brzinama”. Ligeti je skladbu pisao 1969. i 1970., za ansambl Die Reihe.

Talijanski skladatelj Luigi Nono napisao je djelo Incontri 1955. u Veneciji, a praizvedeno je na glasovitim Međunarodnim ljetnim tečajevima u Darmstadtu. Skladba je napisana za 24 instrumenta i primjer je serijalne glazbe, a naslov se odnosi na Susrete različitih, ali komplementarnih struktura te superponiranje zvukovnih slojeva koji su u stalnom „sukobu”.

Parcijali francuskog autora Griseya jedno su od bitnih djela spektralizma, iz 1975., skladba za 18 instrumenata i treće djelo u njegovu ciklusu Akustični prostori. Gérard Grisey, inače Messiaenov student, bio je začetnik spektralizma, koji je nastavio zanimati i kasnije generacije skladatelja, a zasniva se na analizi zvuka i na uzimanju harmonijskog spektra – unutrašnje, detaljne strukture zvuka – kao temelja za harmonije koje izvodi ansambl. Pritom je naročito utjecajan bio početak baš ove skladbe, u kojoj svaki od instrumenata u ansamblu svira jedan od parcijalnih tonova pronađen u analizi jednog jedinog dubokog tona na trombonu, stvarajući novu blistavu zvukovnost.

Hrvatska pijanistica i skladateljica Sanja Drakulić obrazovala se u Zagrebu i Moskvi, predaje u Osijeku, a novu skladbu za Cantus Ansambl kao da piše i sebi za ovogodišnji okrugli rođendan. Pišući o Sanji Drakulić prije deset godina, u povodu njezina 50. rođendana, muzikologinja Đurđa Otržan nazvala ju je, stilski, „potpunom ekspresionistkinjom” te „kapetanicom broda koji neprestano plovi i vidi, bira i budi nove krajolike”.

Ulaznice za koncerte Cantus Ansambla dostupne su putem sustava ulaznice.hr, po cijeni od 5 eura.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X