Habib Koité & Bamada otvaraju 4. Backstage live Pula

Habib Koité (Foto: promo)

Habib Koité & Bamada nastupaju 27. lipnja, s početkom u 21:00 sati u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

4. Backstage Live Pula počinje 27. lipnja u 21 sat afričkim ritmovima Habiba Koitea & grupe Bamada! Talentirana saksofonistica Melissa Aldana s kvartetom nastupa 9. srpnja, a Ratko Zjaca Nocturnal Four featuring John Riley (Zjaca/Chicco/Bedetti/Riley) na pozornicu INK dolaze 25. srpnja.

Zahvaljujući uzbudljivim nastupima uživo, spajanju različitih žanrova temeljenom na bogatoj glazbenoj tradiciji Malija i jedinstvenom načinu sviranja, gitarist Habib Koité, postao je jedna od jedinstvenih i velikih zvijezda world musica. Riječ je o jednom od najprepoznatljivijih i najpopularnijih afričkih glazbenika. Njegova je glazba fuzija svih nijansi Malija sa reminiscencijama soula, bluesa flamenco i modernog Afro groovea u novoj zvučnoj slici što njegovu glazbu čini magičnom. S više od 400,000 prodanih albuma, više od 1700 koncerata diljem svijeta, Habib je izgradio, korak po korak, uzornu karijeru duboko ukorijenjenu u njegovu kulturu.

Habib dolazi iz plemenite loze Khassonké griots, tradicionalnih trubadura koji pružaju duhovitost, mudrost i glazbenu zabavu na društvenim okupljanjima i posebnim događajima. Habib je odrastao okružen sa sedamnaestero braće i sestara i razvio je svoj jedinstveni stil gitare prateći svoju majku. Strast za glazbom naslijedio je od djeda s očeve strane koji je svirao kamele n’goni, tradicionalni četverožičani instrument povezan s lovcima iz regije Wassolou na Maliju.

“Nitko me zapravo nije naučio pjevati ili svirati gitaru”, objašnjava Habib, “gledao sam svoje roditelje, i to se prelilo na mene.” Habib je krenuo u karijeru inženjera, ali se na inzistiranje strica, koji je prepoznao Habibov glazbeni talent, upisao na Nacionalni institut za umjetnost (INA) u Bamaku, Mali. 1978., nakon samo šest mjeseci, postao je dirigent prestižnog školskog benda INA Star. Studirao je glazbu četiri godine, a 1982. diplomirao kao najbolji u svojoj klasi. Njegov talent je bio toliko impresivan da ga je nakon diplome INA zaposlila kao učitelja gitare! Tijekom studija Habib je imao priliku nastupati i svirati s nizom priznatih malijskih umjetnika, uključujući Kélétiguija Diabatéa i Toumanija Diabatéa. 1988. je osnovao grupu Bamada (nadimak stanovnika Bamaka koji se grubo prevodi kao „u ustima krokodila) s mladim malijskim glazbenicima koji su prijatelji od djetinjstva.

Ulaznice su u prodaji na blagajni INK i online na www.ink.hr.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X