Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodjeljuje nagrade u Kinu Kinoteka

Oktavijan

Hrvatsko društvo filmskih kritičara u ponedjeljak 8. travnja 2024. s početkom u 20 sati u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove Oktavijan.

Nakon dodjele slijedi projekcija nagrađenih kratkometražnih i srednjometražnih filmova. Više od stotinu filmova svih rodova i trajanja iz prošle godine konkuriralo je za prestižne nagrade, no samo njih osam je i nagrađeno. U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen glazbeni spot za pjesmu “Mamacita” (redateljska verzija) Vojka V koji je režirao Rino Barbir. Najbolji eksperimentalni film “Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka” režirao je Miro Manojlović, a Matea Kovač autorica je najboljeg animiranog filma “Y”.

U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu “Dezerteri” Damira Markovine, dok je najbolji dugometražni dokumentarac “El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka. U kategoriji dugometražnog igranog filma najboljim su proglašeni “Tragovi” Dubravke Turić, a najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je “Niska trava” Davida Gaše. Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac “Između revolucija” rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića (Restart).

Zlatni Oktavijan za životno djelo dodijeljen je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma. Kolar je jedan od posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije i jedan od petorice autora lika i opusa “Profesora Baltazara”, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje.

Osim nagrade Oktavijan HDFK tradicionalno dodjeljuje i godišnje nagrade “Vladimir Vuković” za najbolje filmske kritičarke i kritičare. Najbolji hrvatski filmski kritičar u 2023. je Ivan Žaknić, dugogodišnji urednik i voditelj emisije o filmu Licem u lice na Hrvatskom radiju, a najboljim novim kritičarem proglašen je Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.

Bijenalna nagrada Ante Peterlić za izvrsnost u filmskoj publicistici dodjeljuje se četvrti put i to prvi put za dvojezičnu monografiju 1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma – Animafest Zagreb. Monografija okuplja tekstove 40-ak autorica i autora koje je odabrao peteročlani urednički odbor na čelu s glavnim urednikom Nikicom Gilićem, a izdavač je Hulahop d.o.o.

Ulaz na dodjelu Oktavijana i projekciju nagrađenih filmova je slobodan a publika će imati priliku pogledati sljedeće kratkometražne i srednjometražne naslove: “Y”, “Mamacita”, “Pravilo broj 5: pomno pratite svoga čovjeka”, “Niska trava” i “Dezerteri”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X