Janko Novoselić svira ‘Fantaziju’ u Gorgoni

Janko Novoselić (foto: Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije)

U srijedu 24. travnja u 20 sati u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti koncert će održati skladatelj i bubnjar Janko Novoselić u pratnji Jazz orkestra HRT-a pod ravnanjem dirigenta Mirona Hausera.

Bubnjar i skladatelj Janko Novoselić djeluje na glazbenoj sceni od ranih 2000-ih godina, prvenstveno kao jazz bubnjar, ali i kao producent i studijski glazbenik. Član je Jazz orkestra HRT-a gdje drži poziciju glavnog bubnjara s reputacijom jednog od najboljih hrvatskih instrumentalista, što potvrđuju višestruke nagrade Porin i Status, kao i suradnje s istaknutim hrvatskim i svjetskim glazbenicima jazz, rock ili pop scene.

Upravo sa svojim matičnim orkestrom priprema “Fantaziju” – autorski i solistički koncert za koji mu je kao polazište poslužio opis fantazije u klasičnoj glazbi: “…instrumentalna skladba s obilježjima improvizacije ili slobodna oblikovanja ili nesputana, maštovita izlaganja glazbenoj misli, odnosno ‘fantaziranja’.“ Kao predložak za koncipiranje programa, poslužio mu je pak vlastiti elektronički album Fantazija iz 2015. godine koji potpisuje autorski, izvođački i producentski.

„Za ovaj program sam pomno birao kompozicije kako bih najbolje prenio tu atmosferu, a opet zadržao i ostao vjeran big band formi i izričaju. Tako su se tu našle neke moje prve kompozicije koje su nastale u vrijeme kad sam završavao akademiju u Grazu, kao i neke kompozicije koje su nastajale unutar zadnjih par godina, a onda i sve između toga. Neke od tih kompozicija sam već svirao sa svojim sastavima Satellite, Kozmodrum ili Janko Novoselić Kvartet“, najavljuje glazbenik.

Za ovu prigodu, sve izabrane skladbe dobile su novo ruho, za što je u najvećoj mjeri zaslužan Reinhold ‘Reini’ Schmölzer, također skladatelj i bubnjar čiji način aranžiranja Janko Novoselić smatra savršenim za svoje kompozicije: „On je odmah shvatio da se ispod svih mojih ideja krije blagi minimalistički pristup uz melodioznost i specifične atmosfere, i mislim da je savršeno prenio te ideje i obogatio ih za veliki ansambl“.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 8 € (60.28 kn) preko mrežne stranice ulaznice.hr i u Muzeju suvremene umjetnosti dva sata prije početka koncerta.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X