Jazz ciklus u Gorgoni (MSU) obilježava koncertom stotu obljetnicu rođenja Ive Robića

Ivo Robić (Foto: promo)

Koncert Jazz orkestra HRT-a će se održati u srijedu 1. veljače 2022. u 20:00 sati u dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti.

“U Jazz ciklusu obilježit ćemo stotu obljetnicu rođenja jednog od najuspješnijih glazbenika hrvatske popularne glazbe – Ive Robića”, stoji u službenom priopćenju koje nastavlja: “Pjevač i skladatelj šlagera vinuo se do svjetskih pozornica i diskografa, a njegov međunarodni uspjeh do danas je ostao nenadmašen na našim prostorima. Tome su svakako doprinijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji.”

Ivo Robić pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom “Ta tvoja ruka mala”, te prvog festivala u Opatiji s pjesmom “Mala djevojčica” (1958.)koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radio postaja.

Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom “Pjeva vam Ivo Robić”, a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie. Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom “Sutra (Morgen)” koja je zauzela visoka mjesto a na svjetskim ljestvicama hitova, dosegla milijunsku nakladu i osigurala mu besmrtni nadimak ‘Mister Morgen’. Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i “Fremde in der Nacht” koju je 1966. u SAD-u, kao “Strangers in the Night”, preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

Obrade njegovih uspješnica, pod ravnanjem Mirona Hausera, slušamo u izvedbi Jazz orkestra HRT-a i Danijela Čačije,koji gradi karijeru uspješnog i nagrađivanog jazz vokalista u europskim središtima.

Iza sebe, Čačija ima priznanje za najboljeg mladog pjevača časopisa DownBeat (2013.), nagradu Porin za najbolji jazz album uz Jazz orkestar HGM-a (2014.) (i to album na kojem izvodi glazbu Ive Robića u modernim jazz aranžmanima), te nominaciju za nagradu ECHO kao ‘pjevač godine’. Nastupa s raznim jazz formacijama, među ostalim i s vlastitim kvartetom, a glazba Ive Robića zauzima posebno mjesto u njegovu izričaju.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X