Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu kao posveta maestru Nikši Barezi

Simfonijski orkestar HRT-a (foto: Jasenko Rasol za HRT)

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a u Majstorskom ciklusu, koji će se održati u četvrtak, 26. siječnja u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, posveta je maestru Nikši Barezi. Njegovim odlaskom, 14. siječnja 2022., oprostili smo se od našeg posljednjeg dirigenta ‘staroga kova’. Uz brojne aktivnosti u domovini i inozemstvu, proveo je gotovo dva desetljeća na poziciji šefa dirigenta Simfonijskog orkestra HRT-a, od 1992. do 2011. Zagovarao je i smatrao nužnim sveobuhvatan pristup glazbi, od poznavanja povijesnih okolnosti, posebnosti umjetničkih stilova i estetike pojedinog skladatelja do temeljitog poniranja u izvore s ciljem oživljavanja notnih zapisa i nalaženja nadahnuća za njihovo tumačenje.

Glazbene drame Richarda Wagnera isticao je kao dirigentski ‘Sveti Gral’ kojemu se on itekako približio: dirigirao je sva Wagnerova ostvarenja, neka i više puta. Kao posveta tom dijelu maestrovog djelovanja i golemom repertoaru kojim je vladao, na programu ovoga koncerta, naći će se jedan od najljepših primjera Wagnerove simfonijske, instrumentalne glazbe, Čar Velikoga petka iz njegova posljednjeg ostvarenja, Parsifala, te simfonijska pjesma Smrt i preobraženje, kojom je Richard Strauss prikazao umjetnika koji se na samrti prisjeća svojeg života.

Izvedbama, kojima se pridružuje i Simfonija u fis-molu Dore Pejačević, ravnat će maestro Ivan Repušić. Prva je to hrvatska moderna simfonija, a praizvedena je 10. veljače 1920. u Dresdenu, kada je Dresdenskom filharmonijom ravnao Edwin Lindner. Riječ je o zrelom djelu, gustog, zasićenog kasnoromantičarskog sloga i bogate orkestracije – istinskom odrazu tadašnjih zbivanja na europskoj glazbenoj sceni. Vodeći svjetski orkestri otkrivaju njeno stvaralaštvo, osobito u 2022. i ovoj godini kada se obilježava sto godina od njezine smrti.

Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Pojedinačne ulaznice dostupne su na ulaznice.hr i na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X