Kries u Močvari

Kries

Human Rights Film Festival i Vrelo zvuka u sklopu jubilarnog, 20. HRFF-a organiziraju koncert jedne od najboljih hrvatskih world music izvođača – grupe Kries koja će nadtupiti u Močvari u četvrtak 8. prosinca.

Nakon dugo godina Kries se vraćaju u Močvaru da bi na neki način zaokružili i stavili ‘točku na i’ na bogati program Vrela zvuka koji se događao ove godine. Kries ne treba posebno predstavljati. Nakon što je završio s radom s grupom Legen, pravim pionirima hrvatske world music scene, Mojmir Novaković je osnovao Kries. Na početku su, uz njega, u bendu bili samo Krešo Oreški (udaraljke) i Ivo Letunić (lijerica), a u toj postavi je objavljen prvi album “Ivo i Mara” te soundtrack za film “Konjanik”. Ubrzo im se priključuju Andor Vegh (gajde), Konrad Lovrenčić (bas), Erol Zejnilović (gitara) i Ivan Levačić (bubnjevi) i tako je rođen današnji Kries.

Ova postava je donijela Kriesu statusu jednog od najboljih hrvatskih bendova, posebno na koncertima koji su u pravilu uvijek bili odlično posjećeni pa je ova grupa svojevrstan fenomen jer ima vjernu publiku koja ih godinama prati čak i kada nema redovnih diskografskih uradaka. Kries je, naime, nakon “Iva i Mare”, objavio još samo dva – sada već kultni “Kocijani” (2008.), vjerojatno najbolji hrvatski world music album svih vremena, te posljednji “Selo na okuke” (2016.) koji je objavljen za veliku izdavačku kuću Riverboat Records.

Oba albuma su dobila odličan prijem kod kritike i publike, ali, ponavljamo, pravu snagu Kries donosi na koncertima. Spoj čvrste, ‘rock’ sekcije gitara-bas-bubanj s ‘tradicijskim triojcem’ lijerica-gajde-udaraljke donose fenomenalnu fuziju, a sve kulminira sa šamanskim Mojmirovim pristupom koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kries su ove godine objavili pjesmu “Sve vam zdravo” koja najavljuje novi album, napokon se vraćaju u Močvaru, a savršeno se uklapaju u program jubilarnog, 20. HRFF-a jer su prilikom objavljivanja albuma “Selo na okuke” dio prihoda namijenili izbjeglicama čija je kriza u to vrijeme potresala cijelu Europu. Snimljen je tada i dirljiv spor “Ivo se šeće”.

Vrata 20h, koncert 21h
Upad u pretprodaji: 80 kn, na dan događanja na blagajni kluba: 100 kn

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X