Liburnia Film Festival: Povratak u Ičiće uz dva filma i svirku banda ŠIZA

Šiza (Foto: Dinko Šimac)

Sedam godina nakon preseljenja na opatijsku Ljetnu pozornicu, Liburnia Film Festival vraća se na jedan dan na mjesto na kojem je sve započelo – u lučicu u Ičiće.

Povodom 20 godina jedinog festivala hrvatskog dokumentarnog filma, u petak, 19. kolovoza, ponovno će se na filmskom platnu u ičićanskoj lučici gledati filmovi – pobjednik prvog Liburnia Film Festivala „Patchwork” Tanje Miličić te pobjednik lanjskog Beldocsa „Bez” Luke Papića, a potom slijedi svirka post punk rock banda ŠIZA.

Samo nekoliko dana prije početka okruglog izdanja LFF-a, koje će se održati od 24. do 28. kolovoza na Ljetnoj pozornici u Opatiji, kao uvod u slavljeničko festivalsko izdanje slijedi „Povratak u Ičiće” koji će biti pomalo nostalgičan, slavljenički, uz odličnu punk-rock svirku te zaokružen odličnim dokumentarcima.

S puno sjete organizatori, a i publika, prisjećaju se momenata iz ičićanske lučice koja je 13 godina bila domaćin Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma.

U 20 godina, svašta se promijenilo, no srž festivala je ostala ista – omogućiti platformu za razmjenu, druženje i dobru zabavu. A za dobru zabavu pobrinut će se post punk rock dvojac ŠIZA, koji čine Marko Kuhar i Branko Antolić otprije poznati po višegodišnjem djelovanju na nezavisnoj sceni kroz bendove Overflow, OSA, Rens Argoa, Suho Grlo Nos i Letarg. „Pristojnost iz malog prsta izgubila se u srednjem” naslov je njihova debi albuma iz 2021., a čija je pjesma „Oprostite, oprostite, oprostite” trenutačno u finalnom krugu za nagradu Milan Mladenović, koja se dodjeluje autorima i izvođačima s prostora svih bivših jugoslavenskih republika. Ovo ljeto iza njih je nekoliko svirki (InMusic, Rock&off turneja u Ozlju i Kninu) na kojima su pokazali da „zvuče kao divlja mašina”, „izgaraju na sceni” i „jedan su od onih bendova s kojima ne možeš pogriješiti”. Band u Ičiće stiže u sklopu Rock&off turneje.

Večer će početi uz dva dokumentarca. Pobjednika prvog LFF-a, nagrađivani dokumentarni film „Patchwork” autorice Tanje Miličić iz 2003, te pobjednika prošlogodišnjeg 15. Beldocsa film „Bez” Luke Papića (najbolji srpski film). Oba filma daju društveni, politički i emocionalni kontekst vremena u kojima su snimani, a čiji protagonisti su u potrazi za vlastitim identitetom.

Povratak u Ičiće započinje projekcijama u 20:30 sati. Ulaz je slobodan. Podržavatelji “Povratka u Ičiće” su Turistička zajednica mjesta Ičići, Grad Opatija i Generalni konzulat Republike Srbije u Rijeci.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X