Lidija Bajuk Quartet u Močvari

Lidija Bajuk

Nakon uspješne suradnje na koncertu grupe Vartra, Val kulture i Vrelo zvuka najavljuju novi zajednički koncert – u Močvaru 22. svibnja stiže prava
legenda hrvatske etno scene, Lidija Bajuk i to sa svojim kvartetom.

Lidija Bajuk je od rane mladosti povezana s glazbom, prvo kroz sviranje violine, a kasnije i gitare. Kao kantautorica je u osamdesetim godinama nastupala s Johnom Mayallom i Joan Baez, a u devedesetima se zainteresirala za tradicijsku glazbu. Zajedno s Dunjom Knebl i grupom Legen bila je rodonačelnica etno žanra u Hrvatskoj, a sve je to zabilježena na kultnoj kompilaciji “Ethno Ambient Live” iz 1995. godine.

Od tada je Lidija Bajuk objavila mnoštvo albuma s tradicijskom glazbom ili s onom autorskom koja je inspirirana tradicijom, ali radi i na drugim projektima pa je tako krajem prošle godine objavila album “Pjesnolika vol.1” na kojem je uglazbila stihove naših pjesnikinja i pjesnika poput Vesne Parun, Ivana Gorana Kovačića, Luka Paljetka, Antuna Branka Šimića i drugih. Taj je album nominiran za ovogodišnju nagradu Porin u kategoriji najboljeg albuma etno glazbe.

U Močvaru Lidija Bajuk dolazi sa svojim kvartetom u kojem, uz nju, sviraju vrhunski glazbenici: Stanislav Kovačić (čelo), Jadran Jeić (glas, tradicijska glazbala) i Borna Šercar (bubanj, perkusije). Kvartet kombinira klasično (akustična gitara, čelo), world music (grčka baglama, havajski ukulele) i hrvatsko tradicijsko zvukovlje (lijerica, mandolina i gusle, bosanska bugarija i def). Njegov repertoar obuhvaća interpretacije tradicijskih pjesama širom Hrvatske – obrednih, ljubavnih i svadbenih – koje slave iscjeljujuće žensko načelo tajanstvenosti, života, naklonosti, prijateljstva, ljubavi, majčinstva, snošljivosti, mudrosti, mira… Drugim riječima, skrivena značenja utkana u naš život, svakodnevni i transcendentni, kao svojevrsni zvukopis makrokozmosa u mikrokozmosu.

Vrata 20h, koncert 21 h
Upad u pretprodaji: 11 €/82,88 kn
Upad na dan događanja na blagajni kluba: 13 €/97,95 kn

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X