Mick Harvey, J.P. Shilo & Sometimes With Others u Začaranoj Močvari

The Invisible Blue Unicorns

U sklopu programa Začarana Močvara u nedjelju 14. svibnja održat će se večer pod nazivom The Invisible Blue Unicorns – A musical Phantasmagoria with Mick Harvey, J.P. Shilo and Sometimes with Others.

Treba li uopće predstavljati Micka Harveyja? Ovaj multiinstrumentalist prisutan je na glazbenoj sceni već 45 godina, a široj javnosti najpoznatiji je kao suosnivač The Birthday Party i dugogodišnji član The Bad Seedsa, benda koji prati Nicka Cavea od kada je napustio The Birthday Party. Harvey je bio i član grupe Crime & The City Solution, snimao albume s PJ Harvey i Anitom Lane, a posljednji bend u kojem je djelovao bio je The Wallbangers.

Od 1995. Harvey se koncentrirao na solo karijeru, ali i na snimanje glazbe za film i kazalište čime se bavi još od kraja osamdesetih. U posljednja gotovo tri desetljeća Mick Harvey objavio je 8 samostalnih studijskih albuma te još 15-ak filmskih i kazališnih soundtracka. Okušao se i u neo-klasičnoj glazbi, snimao s gudačima, ali na albumima je i dalje vjeran svojem specifičnim, pomalo mračnom kantautorskom stilu u kojem u prvi plan dolazi njegov upečatljivi vokal.

Mick Harvey posljednji je put u Zagrebu bio 2019. kada je nastupio u Vintage Industrial Baru. Sada nam dolazi promovirati čak dva materijala – samostalni album “Five Ways to Say Goodbye” s kojeg je pušten sjajni najavni single “A Suitcase In Berlin”, te materijal s meksičkom pjevačicom Amandom Acevedo koja ga, uz J.P. Shila, prati i na ovoj turneji.

“Dugo mi se nije dogodilo da pola koncerta provedem zatvorenih očiju, potpuno se prepustivši svom bogatstvu zvuka koji je, paradoksalno, stvoren s tek dva instrumenta, uz tek povremeno uključivanje matrice s bubnjem za dodavanje ritma na nešto bržim pjesmama, kojih je bilo nešto manje od laganih i tihih balada, ali koje su sasvim lijepo bile raspoređene unutar set-liste, s očitom nakanom da malo trgnu uljuljkanu publiku.” Jelena Svilar, Ravno do dna

Večer će obogatiti i solo set J.P. Shila. J.P. Shilo zapravo je pravo ime bivšeg člana Hungry Ghostsa Johna Brooksa. Australska slowcore instrumentalna grupa slična australskoj grupi Dirty Three, Hungry Ghosts, raspala se 2000. nakon izdavanja debitantskog albuma “Alone, Alone” (koji je producirao Steve Shelley iz Sonic Youtha). Raskid je teško pogodio Brooksa koji se vratio imenu J. P. Shilo, a zatim se u biti povukao s glazbene scene, pojavivši se nekoliko godina kasnije studirajući tibetanski budizam na Tara Institutu u Melbourneu. Dok je bio na institutu, počeo je slagati glazbene ideje na mašini s četiri trake, a kad ih je Shelley čuo, ponudio se da ih objavi za svoju etiketu kao album “As Happy as Sad is Blue”. Veoma uspješan i u skladanju filmske glazbe, J.P. Shilove kompozicije “zaustavljaju srce bez jasnog žanra. Krhak je u svojoj minimalističkoj ljepoti, a opet sposoban iznenada se otvoriti s ubodnim intenzitetom.”

Uz Micka Harveyja i J.P. Shila nastupit će i berlinska, kako sebe nazivaju ‘electric chamber’ grupa, Sometimes With Others. Nju su osnovali 2018. kantautor Mike Bajinski i čelistica Marie Claire Schlameus, a u grupi sviraju i Kristof Kahn, član grupe Swans, te Yoyo Röhm. Od svojeg početka Sometimes With Others uspoređivali su s The Bad Seeds, ali i s Bohren & der Club of Gore te Tindersticks pa je jasno što možete očekivati od njih na ovom koncertu. Sometimes With Others u svojoj su karijeri do sada objavili jedan album – “Nous” iz 2020., a u Zagrebu će predstaviti i pjesme s novog albuma.

Vrata 20h, koncert 21h
Pretprodaja: 18 € / 135,62 kn
Na dan koncerta: 22 € / 165,76 kn
Ulaznice: bit.ly/theinvisibleblueunicorns

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X