Nemanja u Petom kupeu

Nemanja

Nakon što su novim albumom “Voodoo Beat” zatvorili svoju “Ezoteričnu trilogiju”, pulsko-zagrebački global beat bend Nemanja će nakon dvije godine napokon izaći pred zagrebačku publiku i predstaviti svoj novi album ali i cijelu trilogiju.

Nemanja je projekt iza kojeg stoji autor i glazbenik Luka Šipetić koji se široj javnosti prvi puta predstavio svojim eponimnim debi albumom “Tarot Funk” iz 2019. Spoj plesnog istočnjačkog i anatolijskog funka okupan mističnim simbolima tarota zaintrigirao je publiku, ali i kritiku, te je ubrzo lansiran bend koji brzo zaokupio pozornost regionalne scene dok je album poharao regionalne ali i europske glazbene ljestvice, čime je potvrdio da Nemanjin specifični glazbeni stil ne poznaje zemaljske granice.

Intrigantan melting pot raznih world music stilova i konceptualne tematike obavijene misticizmom nastavio se i na drugom albumu “Cosmic Disco”. Pod utjecajem Tibetanske knjige mrtvih i naizged nespojivih stilova poput cumbije, tajlandskog funka i afro-funka Nemanja je nastavio svoj uspješan koncertni pohod i kritički uspjeh. Album je, unatoč koroni, predstavljen od Ljubljane do Skoplja, a bend je u posljednje dvije godine usredotočen na live svirke i eksperimentiranje sa svojim zvukom.

Aktualni album “Voodoo Beat” daljnjeg razvijanja zvuka: vrući afro-kolumbijski ritmovi, karipski dub i tropska egzotika namijenjena je da uzdrma publiku u klubovima, a reinterpretacija poznatog mita o Orfeju i Euridiki, uz suptilne aluzije na dva kultna filma “Orfej” (Jean Cocteau, 1950.) i “Crni Orfej” (Marcel Camus, 1959.)“ pružaju savršeno gradivo za one koji uživaju u konceptualnim albumima u udobnosti kauča.

“Koncept ‘Voodoo Beat’ nastavlja se na prethodne albume. Nakon što je ‘Tarot Funk’ kroz tarot karte i orijentalne melodije slušateljima opisao Nemanjinu smrt, a ‘Cosmic Disco’ Nemanjino putovanje kroz bardo vodeći se Tibetanskom knjigom smrti, ‘Voodoo Beat’ donosi zaključak Ezoterične trilogije u kojem se Nemanja pokušava vratiti se iz zemlje mrtvih uz pomoć vudu moći – ljubavi,” otkriva autor albuma Luka Šipetić.

Svoje egzotične i plesne zvukove Luka će podijeliti uz pomoć benda kojeg čine i Matej Perić, Karlo Lugarić, Laura Matijašević i Ana Kovačić – uz ponekog gosta iznenađenja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X